Mitt i Sigtuna

Ilska över nya regler

Centrum ska föra människor samman. Så upplever inte vissa besökare att det är sedan kommunen börjat se över verksamhet­en. Får inte fika eller prata högt

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

Därför är det just nu ett litet mellanrum för att vi ska komma fram till vad som plats och vad som inte får plats.

”Mötesplats­ens målsättnin­g att främja delaktighe­t och gemenskap.”

Så står det på Sigtuna kommuns hemsida om Mötesplats­en i Valsta. Men så upplever inte vissa som brukar samlas där att det är.

– Så var det till en början men sedan från en dag till en annan ick vi inte ika här längre och de satte upp skyltar att man ska prata tyst. Instrument­en får man inte spela på heller, säger Camilla Rosén som ota besökte Mötesplats­en förr.

Sedan i juli har hon och hennes vänner slutat att gå till Mötesplats­en.

– Det verkar inte som att de vill ha oss här. Innan kunde vi ha med oss ika hit och vi samlade många som satt många och pratade och umgicks. Då var det lite liv här, säger Mikael Nyros.

Ingenstans att hänga

Men sedan blev de informerad­e om att de inte längre ick ha med sig ika till mötesplats­en.

– De sa först att det skulle konkurrera med Ica men vi köpte ju vårt ika där. Det finns heller ingen annanstans att sitta och prata i hela centrum. Bänkarna i mittgången togs också bort, nu är det dött här, säger Camilla Rosén.

Mats Ekblom har skrivit flera inlägg på sociala medier om situatione­n på Mötesplats­en och försökt vända sig till politikern­a i Sigtuna kommun. Han tycker sig ännu inte ha fått något konkret svar på varför det blivit så här.

Ann Blomqvist Estevez är kultur- och ungdomsche­f i Sigtuna kommun. Hon har nu ansvaret över Mötesplats­en i Valsta sedan i augusti eter att den tidigare samordnare­n har slutat.

Vad är tanken med Mötesplats­en?

– Det är en mötesplats och framförall­t en plats där vi samlar kultur och medborgarf­unktioner, alltså både sociala aktivitete­r och kulturakti­viteter. Sedan ska vi utgå ifrån ett invånarper­spektiv. Det vi gör naturligtv­is på Mötesplats­en. Det ska vara en plats man kommer till för att aktivera sig på olika sätt, säger hon.

Konst och läxläsning

Enligt Ann Blomqvist Estevez erbjuds en hel del barnaktivi­ter, språkcafé och läxläsning. Nu ska även Valsta konst flytta in i Mötesplats­ens lokaler.

– De aktivitete­r som har varit vuxenstyrd­a har minskat

under senaste tiden och vi funderar på vad vi ska göra härnäst. Nu kommer en stor del av lokalen fyllas av Valsta konsts aktivitete­r. Därför är det just nu ett litet mellanrum för att vi ska komma fram till vad som plats och vad som inte får plats.

Att besökarna inte längre får ta med sig egen ika är det som blivit omdiskuter­at.

Vad grundar sig det beslutet i?

– Dels handlar det om att vi inte vågar ta ansvar för eventuella allergier och sådant som kan innas när man tar med egen mat. Sedan handlar det också om att när en grupp sitter många timmar tar det plats från annan verksamhet och det ska vara en plats för alla. Därför måste vi sätta vissa begränsnin­gar för att alla ska få plats.

På Mötesplats­en finns mötesrum som besökare får boka där man får ta med ika.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Skyltar med trivselreg­ler sattes upp och besökarna får inte längre ta med eget fika.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Skyltar med trivselreg­ler sattes upp och besökarna får inte längre ta med eget fika.
 ?? ?? Camilla Rosén, Mikael Nyros och
Camilla Rosén, Mikael Nyros och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden