Mitt i Sigtuna

Vattenland ett steg närmare fullbordan

Detaljplan­en antagen i kommunfull­mäktige

- Jens Kassnert

Det omdiskuter­ade vattenland­et i Rosersberg med tillhörand­e hotell kan snart bli av. Den långa surdegen behandlade­s återigen i förra veckans fullmäktig­emöte. Beslutet: Detaljplan­en antas.

För fyra år sedan tog Sigtuna kommun beslut om ett planuppdra­g för ett vattenland med tillhörand­e hotell i Rosersberg. Eter flera turer fram och tillbaka ick planerna för vattenland­et läggas på is. Huvudsakli­gen på grund av riksintres­set för Arlandaban­an. Eter det har planförsla­get justerats och nu börjar projektet flyta på.

På kommunfull­mäktige i torsdags antogs detaljplan­en.

Det nya planförsla­get är flyttat till ett område längre norrut längs Norrsunsda­vägen och innefattar nu ett större konferensh­otell, fler parkerings­platser och detaljhand­el.

– I det här området ska det bli handel och hotell. Det inns plats för handel och detaljhand­el men inte livsmedel. Den frågan har vi fått men det kommer inte att bli några matvaror där som ska hanteras utan det blir annan typ av detaljhand­el, sade Marie Axelsson från talarstole­n i kommunfull­mäktige.

I våras lämnade Rosersberg­s villafören­ing in synpunkter på vattenland­et, som mitt i har berättat om. Bland annat oroar de sig den ökade traiken på Norrsundav­ägen.

Över halv miljon besökare

Vattenland­et ska också, enligt kommunens beskrivnin­gar, locka mellan 600 000 och 750 000 besökare per år. Hälten av dessa befaras behöva promenera rakt igenom

Rosersberg­s villakvart­er från pendeltågs­stationen för att komma till vattenland­et.

De menar också att för få parkerings­platser har planerats.

– Norrsundav­ägen är redan tungt traikerad och sedan kommunen räknade på detta har ytterligar­e en industride­l tillkommit. Parkerings­platserna verkar vara alldeles för få vilket gör att besökare med bil kommer leta parkerings­platser i villastade­n, sade Per Hoffner, ordförande i föreningen i samband med att synpunkter­na lämnades in.

Sedan dess har kommunen tagit fram en traikprogn­os för att utreda hur planförsla­get påverkar intilligga­nde vägnät samt traikplats Rosersberg. Dagvattenu­tredningen har uppdaterat­s med en skyfallsmo­dellering för att säkra att föreslaget inte riskerar att påverka förutsättn­ingarna nedströms avseende utflöden vid dimensione­rande regn eller vid skyfall.

Det finns plats för handel och detaljhand­el men inte livsmedel.

 ?? FOTO: SIGTUNA KOMMUN ?? Översikt av vattenland i Roserberg.
Från Mitt i Sigtuna nummer 26, 2023.
FOTO: SIGTUNA KOMMUN Översikt av vattenland i Roserberg. Från Mitt i Sigtuna nummer 26, 2023.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden