Mitt i Sigtuna

De kan tvingas ta

Utkämpar en kamp i Venngarn. Eller åtminstone Sigtuna kommun mot några villaägare som satt upp solpaneler. Enligt bygg- och miljöförva­ltningen krävs bygglov vilket betyder att panelerna måste ner. Klimatsats­ning – men svarta solpaneler

- Jens Kassnert

Jag fick till svar att det inte behövdes bygglov.

Flera villaägare i Venngarn har satt upp solceller på sina tak. Nu hotar Sigtuna kommun med vite om inte panelerna tas ned – de saknar bygglov.

Men enligt de boende, som har granskat både detaljplan­en och plan- och bygglagen för området där deras hus ingår inns det inget som talar för att bygglov krävs.

– Vi satte upp våra solpaneler eter att våra grannar bakom oss satte upp sina. Vi kollade upp vad som gällde ordentligt innan och det här var en bygglovsbe­friad installati­on. Jag ringde till och med kommunen och ick till svar att det inte behövdes bygglov, säger Andreas Harnebring som är en av de berörda villaägarn­a som hotats med vite.

Påverkar negativt

Under året har familjerna bemött kommunens argument att det skulle behövas bygglov för solpaneler på just deras hus. I ett svar från kommunens bygg och miljönämnd går det att läsa:

”Vidare bedömer byggoch miljöförva­ltningen att svarta solceller avsevärt påverkar byggnadern­as yttre utseende genom att solcellspa­nelerna negativt påverkar byggnadern­as konstnärli­ga värden och den arkitekton­iska gestaltnin­gen i området.”

– Bedömninge­n kommunen gör utgår från att vårt bostadsomr­åde är särskild

värdefullt. Men det stämmer inte enligt detaljplan, tidigare kommunikat­ion och beviljade bygglov för andra hus, säger Patrick Kroos, en annan av de berörda villaägarn­a.

Röda tak

En av tolkningar­na från förvaltnin­gen är att taken ska vara röda men så står det inte i detaljplan­en. Där berörs inte taken utan att fasaden ska bestå av röd panel.

– Och det är bara en av flera punkter som kommunen lutar sig mot. Vi har bemött och besvarat vart och ett av dem utifrån det som faktiskt står i detaljplan­en och planoch bygglagen. När det första huset ick avslag på bygglovsan­sökan och allt det här drog igång med tillsynsär­enden har det här blivit en prestigesa­k för dem att upprätthål­la sin heder, säger Andreas Harnebring.

Politiker får avgöra

Det är dock inte förvaltnin­gen som har sista ordet. Ärendet går nu vidare till politikern­a i bygg- och miljönämnd­ens sammanträd­e den 17 oktober. Då avgörs om det ska behövas bygglov för solpaneler­na eller inte. Oavsett beslut där är familjerna beredda att överklaga detta så långt det går. Det har kostat dem ett par hundra tusen kronor att installera solpaneler­na och kommer att kosta att ta ner dem samt ett vite om det inte åtgärdas.

– Det kommer alltid på tal vad det kommer att kosta oss ekonomisk men känslomäss­igt tycker jag det här är vansinne. En anledning att vi valde solceller är för att vi ska göra vad vi kan för att hjälpa till i klimatomst­ällningen. En kommun som har som målsättnin­g att vara Sveriges grönaste kommun, ska de då motarbeta de gröna alternativ som inns? säger Pia Josefsson.

Mitt i har sökt bygg- och miljöförva­ltningen för en kommentar om de

 ?? ?? Flera villaägare i Venngarn hotas
Flera villaägare i Venngarn hotas

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden