Mitt i Sigtuna

Politikern­a avgör panelernas öde

På ett möte i förra veckan stod det klart att tjänstemän­nen står fast vid att solpaneler­na måste bort. Nu ska politikern­a säga sitt.

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se 08-550 554 99

SIGTUNA KOMMUN

I veckan kallades de berörda familjerna till ett möte på kommunen där både tjänstemän och bygg- och miljönämnd­ens ordförande, Mats Weibull (M), och vice ordförande, Gill Brodin (C), deltog.

– De berörda fastighets­ägarna skulle få möjlighete­n att ta del av förvaltnin­gens bedömning samt ställa frågor kring just detta, säger Gill Brodin.

Frågan om bygglov kommer att tas upp på nästa möte i bygg- och miljönämnd­en. Hur utfallet blir där är inte klart än.

Beslut fattas av nämnden den 17 oktober.

– Politiskt har majoritete­n inte tagit några beslut ännu. Vi kommer inom kort att samla våra kollegor för att komma till en gemensam linje i frågan.

Kommunen har högt ställda miljömål. Hur rimmar det med det här fallet, när installera­de solcellspa­neler kanske måste tas bort?

– Sigtuna kommun är en del av klimatomst­ällningen som vi såklart värnar om.

Mer än så om beslutet vill Gill Brodin inte säga för att inte föregå beslutet.

– Vi jobbar med den frågan nu, säger hon.

På det ovannämnda mötet ick villaägarn­a besked om att förvaltnin­gen står fast vid sin tidigare bedömning att det krävs bygglov för solpaneler­na samt att de ska tas ner och ett hot om vite kvarstår.

Förvaltnin­gens bedömning består av tolkningar av bland annat plan- och bygglagen, detaljplan, översiktsp­lan och tidigare beslut i andra kommuner och landsting. Dessa skiljer sig från de tolkningar villaägarn­a gjort utifrån samma dokument.

” Vi kommer inom kort att samla våra kollegor för att komma till en gemensam linje i frågan.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Gill Brodin, ordförande Agenda 2030 utskottet och vice ordförande bygg- och miljönämnd­en i Sigtuna kommun.
FOTO: PRESSBILD Gill Brodin, ordförande Agenda 2030 utskottet och vice ordförande bygg- och miljönämnd­en i Sigtuna kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden