Mitt i Sigtuna

Populärt fordon är hett byte för tjuvar i norrort

Stölder av elsparkcyk­lar fortsätter öka i Sigtuna

- Tomas Stark tomas.stark@mitti.se 08-550 551 24

I fjol ökade antalet stölder av elsparkcyk­lar markant i Sigtuna kommun och norrort. Ny statistik visar att trenden inte har avtagit under 2023 – tvärtom då fjolårets antal stölder nästan tangerats redan under årets första nio månader.

SIGTUNA KOMMUN

– Vår analytiker har reagerat på att stölderna ökat så mycket. Orsaken är att elsparkcyk­lar har blivit populära, och att de är dyra och därför stöldbegär­liga, säger Kristian Bergström, kommunpoli­s i Sollentuna.

I hela lokalpolis­området, som utöver Sollentuna även omfattar Sigtuna och Upplands Väsby, mer än tredubblad­es antalet anmälda stölder av elsparkcyk­lar redan mellan 2021 (25 stölder) och 2022 (87).

Används vid brott

Den trenden håller i sig visar ny statistik. Under januari– september i år är antalet stölder nästan uppe i samma nivå som under hela 2022.

– I lera ärenden är det ler än en elspark som stulits och dessutom hamnar en del elsparkar på annan brottskod, vilket innebär att det egentligen är ännu ler stulna till antal. Så sifrorna är i underkant, säger Kristian Bergström.

Utöver stölder sker även rån, både när det gäller elsparkcyk­lar och mopeder, men stölder är betydligt vanligare förklarar Kristian Bergström.

När det gäller elsparkcyk­lar och brottsutve­ckling inns ytterligar­e en tendens som polisen har noterat.

– De är inte bara stöldbegär­liga utan de används för att utföra brott också.

Vad kan ni göra för att få stopp på stölderna?

– När vi ser att ett område drabbas informerar vi skolorna där. Stölderna sker ota under dagarna, när eleverna har lektion. Vi kan be rastvakter och andra att hålla lite extra koll.

En annan uppmaning är att ha rejäla lås och att skriva ner kännetecke­n på sin elsparkcyk­eln, för att öka sannolikhe­ten att få tillbaka den om den blir stulen.

– Man kan även tänka på att lämna elsparkcyk­eln hemma och gå i stället om det är möjligt, exempelvis om man ska till Sollentuna centrum där man inte får ta in den. Att lämna elsparkcyk­eln utanför är en risk, vi har hat en del stölder på Aniaraplat­sen till exempel, säger Kristian Bergström.

 ?? KÄLLA: POLISEN FOTO: MOSTPHOTOS ?? Stölder av elsparkcyk­lar blir allt vanligare i hela lokalpolis­område Sollentuna.
KÄLLA: POLISEN FOTO: MOSTPHOTOS Stölder av elsparkcyk­lar blir allt vanligare i hela lokalpolis­område Sollentuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden