Mitt i Sigtuna

RULJANGS. Bullar och cirkulärt mode nytt på Sigtunas gågata

- Jens Kassnert jens.kassnert@mitti.se

Förändring­ens vindar blåser på Stora gatan i centrala Sigtuna. Ett par butiker har fått stänga, några butiker byter plats och två helt nya har lyttat in.

– Det är kul när det händer lite nytt och det inte ser ut som det alltid har gjort, säger Ludvig Harryzon som är ordförande i Sigtuna stads företagarf­örening och ägare av Sigtuna sport och uteliv.

Ny brödbutik

Ett av de senaste tillskotte­n är Marie och Pelles brödbutik som också har en brödbutik i Viby by och bakar åt Pocket

Café by Pontus i DN-skrapan i Stockholm.

– Deras kanelbulla­r kom tvåa i Stockholm i det stora testet som görs av sajten hatsup varje år. Vi sålde dem även här och vilket tryck det blev, vi sålde runt 800 bullar här, det är helt galet, säger Marie Tegnejord samtidigt som hon plockar bland bullarna på disken i butiken.

Marie Tegnejord berättar att sedan de lyttade in i den nya lokalen på Stora gatan har kunder strömmat in och intresset bland Sigtunabor­na är stort.

– Det är superkul att vara här och det är så in stämning bland alla butiksägar­e och folk som kommer hit är glada och trevliga. Ja, kort sagt. Det är så roligt, säger hon.

Med sig till brödbutike­n har de tagit klassiker som sålts uppe i Viby. Bland annat Vibybrödet och Vibybullen. I lokalen låter de lokala konstnärer ställa ut och sälja sina alster.

– Jag kan verkligen ingenting om inredning eller konst så det här blev en bra variant, säger Marie.

Second handbutik

Bredvid stadshotel­let i konstgalle­riets lokaler har Sigtunas första second handbutik öppnat som den andra nya butiken i staden.

– Det är en ganska stor grej att öppna en second handbutik i Sigtuna för det har aldrig funnits och det tycker jag är spännande. Det är också spännande att det händer något i det här huset, säger Maria Fredriksso­n som driver Klädkammar­en.

Maria Fredriksso­n har under de senaste tio åren arbetat som arkitekt men blev sugen på att göra något mer konkret hållbart i staden där hon är uppväxt.

– Modeindust­rin står för en hel del av våra utsläpp och inte bara det utan även dåliga arbetsförh­ållanden. Då kom idén att öppna en second hand- och vintagebut­ik för jag tror att det inns många människor i Sigtuna som vill handla hållbart och cirkulärt, säger hon.

Klädkammar­en tar emot kläder och säljer det på kommission och kunderna kanske hittar något av intresse i sin tur.

– Det är ett litet test från min sida om det går att få till ett cirkulärt handlande med kläder i Sigtuna stad.

Enligt Maria har det gått snabbt sedan starten i slutet av augusti. Så pass bra att hon fått sätta inlämnings­stopp i perioder.

– Ja, det är väldigt roligt att det gått så bra direkt, säger hon.

Jag tror att det finns många människor i Sigtuna som vill handla hållbart och cirkulärt.

08-550 554 99

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden