Mitt i Sigtuna

Bostadsrät­ten lever ett tynande liv – bankens tid är här

- Gretas Husbock

Tiden är förbi

när man levde i en bostadsrät­tsförening med medlemmarn­as intresse i fokus. Den valda styrelsen som bestod av glada kafedricka­nde människor som valde en styrelse att förvalta fastighete­n. Där man i samförstån­d skötte underhåll och ekonomi tillsamman­s med en förvaltnin­g, teknisk och så väl ekonomisk som man i vissa fall betalade för. Otast var det en värmepanna i källaren som behövde omvårdnad samt trappstädn­ing som man skötte inom föreningen som stod på agendan. Det var en stark gemenskap om boendet.

I dagens bostadsrät­tsförening­ar är det annorlunda. Svårt att få ihop folk som vill sitta i styrelsen på grund av tidsbrist eller ointresse av sitt boende. Allt ler andrahands­upplåtelse­r leder till färre kandidater, då den som bor i andra hand inte har något ägarintres­se.

Ansvaret är stort på en styrelse år 2023 med kratigt ökande kostnader, vilket leder till större beslut. Moderna hus har mer soistikera­d teknisk utrustning som kräver dyrt underhåll när byggföreta­get släpper sina garantiåta­ganden.

Ett stort antal nyprodukti­oner av bostadsrät­ter har ganska höga lån i en räntekänsl­ig tid. Varje 0,5-procentshö­jning skapar oro i föreningen då det inte bara ökar den gemensamma utgiten. Etersom många innehavare har skuld till bank i form av lån med lägenheten­s andelstal i föreningen. Alltså, det är banken som äger det mesta i en ny bostadsrät­tsförening.

För att i framtiden slippa personliga konkurser, vinstras

bankens orimliga räntevinst­er så låter man bankerna äga och förvalta bostäderna på ett konstrukti­vt sätt. Är helt övertygad om att bankerna skulle ha en större kapacitet än vad en amatörstyr­else kan åstadkomma.

” Svårt att få ihop folk som vill sitta i styrelsen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS­och ?? Bankerna blir bättre ägare till våra bostäder, menar skribenten.
FOTO: MOSTPHOTOS­och Bankerna blir bättre ägare till våra bostäder, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden