Mitt i Sigtuna

Louise trampar mot nya medaljer

Förra Paralympic­s gav mersmak

- Jonas Månsson jonas.mansson@mitti.se 08-550 550 88

En intensiv vinter och vår ska leda till en sensommar Paris.

Där siktar paracyklis­ten Louise Jannering mot nya paralympic­smedaljer till prissamlin­gen.

Kylan som lamslagit Stockholm årets första veckor ändrade förutsättn­ingarna en aning. Med minusgrade­r har den blinda paracyklis­ten Louise Jannerings träning till stor del bestått av cykling inomhus.

– Januari är en av de tuffaste träningsmå­naderna för oss landsvägsc­yklister. Jag som inte ser är beroende av att cykla med någon annan. Så det blir många timmar på min trainer. Jag sätter upp min vanliga cykel på en ställning, säger hon.

Men målet är densamma för paracyklis­ten som tävlar för Sigtuna Märsta Arlanda cykelklubb – en plats i den svenska truppen till Paralympic­s i Paris.

För att nå dit tränar hon sex dagar i veckan mellan en och två timmar åt gången.

– Jag tänker mycket på Paris, vi får formella beskedet i juli. Det är en stor motivator att spendera alla timmar på cykeln, säger hon.

Louise Jannering hade viss syn fram till sex års ålder, men är i dag helt blind. Hennes satsning görs tillsamman­s med Catrin Nilsson som bor i Västerås och Hammarbyhö­jden. Duon tävlar i tandemcykl­ing där Lousie sitter bak och Catrin, fram.

Lyssnar på piloten

– Den seende kallas pilot. Den rollen ska styra, växla, bromsa och kommunicer­a till mig när saker dyker upp. Exempelvis om ett annat tandempar gör ryck så ska hon säga att vi måste maxa. Båda trampar, så hennes fysiska form är viktig, säger Louise Jannering.

Vägen till Paris går via en kvalfylld vår där resultaten i världscupt­ävlingarna i Belgien och Italien i maj kan ge värdefulla poäng för att kvala in. Gör andra svenska åkare bra resultat gynnar det Sveriges chanser att få ler platser.

– Det blir väldigt viktiga tävlingar. Det är i högsta grad realistisk­t att vi kvalar in, säger hon.

Får duon en biljett till Paris väntar två lopp.

– Först är det det som kallas tempolopp. Det är individuel­l start ungefär 30 kilometer. Sedan är det linjelopp. Alla tandempar startar samtidigt och först över mållinjen vinner, säger hon.

Det senare loppet kräver lite extra av piloten när alla startar samtidigt och står tätt.

– Då är det höga krav på kommunikat­ion. Vi cyklar cirka åtta till tio mil i två till två och en halv timme, säger hon.

Blir det en plats i truppen bär Louise Jannering med sig erfarenhet­er från senaste Paralympic­s. Från Tokyo 2021 kom hon hem med dubbla brons. Att tävlingarn­a är lite extra råder de tinga tvivel om.

– Paralympic­s är en sådan otrolig apparat med media och uppmärksam­het. Man bor i den paralympis­ka byn med andra idrottare. Det är väldigt hätigt att vara en del av och få uppleva, säger Louise Jannering.

Paris.

Jag tänker mycket på

 ?? FOTO: SVENSKA CYKELFÖRBU­NDET ?? Catrin Nilsson och Louise Jannering cyklar tandemcykl­ing tillsamman­s och satsar på att kvala in till sommarens paralympic­s. Louise Jannering tävlar till vardags för Smack Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb.
FOTO: SVENSKA CYKELFÖRBU­NDET Catrin Nilsson och Louise Jannering cyklar tandemcykl­ing tillsamman­s och satsar på att kvala in till sommarens paralympic­s. Louise Jannering tävlar till vardags för Smack Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb.
 ?? FOTO: SVENSKA CYKELFÖRBU­NDET ?? Catrin Nilsson och Louise Jannering, till höger i bild, har en intensiv vår framför sig med flera världscupt­ävlingar i hopp om att kvala in till Paralympic­s.
FOTO: SVENSKA CYKELFÖRBU­NDET Catrin Nilsson och Louise Jannering, till höger i bild, har en intensiv vår framför sig med flera världscupt­ävlingar i hopp om att kvala in till Paralympic­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden