Mitt i Sigtuna

Nu får vildsvinen kultingar: ”Var vaksam”

Agressiva när de skyddar sina ungar

- Gustav Ohlén

Allt fler vildsvin har dykt upp i Sigtuna kommun – och de är ovanligt aktiva.

Sigtunabor har uppmärksam­mat och fotografer­at vildsvin runtom i kommunen den senaste tiden. Christer Wiebe, viltvårdar­e i kommunen, tror inte att de är ler än vanligt men att de rör sig i nya områden.

– Just nu håller de till runt Charlotten­berg och mellan väg 255 och Garnsviken, säger han.

Han berättar att gruppen i Charlotten­berg är runt 15 stycken, men att det förmodlige­n inns ler mellan motorvägen och Arlanda.

Farliga att köra på

Just nu får vildsvinen sina kultingar – och då kan de bli aggressiva. Bland annat kan de angripa hundar eller människor om man kommer mellan sugga och kultingar.

– Om kultingarn­a ligger i buskarna och man går för nära kommer suggan springande. Har de då bra betar kan man få insidan av låren uppstuckna.

Men Christer Wiebe tycker inte man ska vara rädd för att vistas i skogarna.

Däremot bör man ta det försiktigt i traiken. I statistik från Nationella viltolycks­rådet har förvisso bara ett vildsvin blivit påkört under 2024. Men mörkertale­t kan vara större och än så länge är statistike­n inte fullständi­g. Framförall­t kan de tunga djuren orsaka stora skador om man kör på dem.

– Vi hade en traikolyck­a för någon vecka sedan och då var det en stor galt som blev påkörd – så den bilen ick de nog skrota. Men de som satt i bilen klarade sig.

Att skjuta av vildsvinsb­eståndet är inte aktuellt i dagsläget, etersom svinen nyligen fått kultingar. Man får vänta tills jaktsäsong­en börjar i april. Det går att kontakta länsstyrel­sen om att få undantag, men jakt får inte alltid önskade effekter.

– Man vill sällan skjuta en sugga med kultingar eftersom de är för små för att klara sig. Dessutom kan gruppen förlora sin ledare och då blir det total anarki, säger Christer Wiebe.

Att gruppens dynamik kullkastas kan också, enligt Christer Wiebe leda till att smågaltar försöker para sig med sina sykon med ännu ler grisar som resultat.

Ljud från Arlanda

Christer Wiebe berättar att vildsvinen är som mest aktiva i skymningen. Men de är också aktiva under hela natten. Därför bör man vara uppmärksam på vägarna även under småtimmarn­a.

– Om man kör på en gris ska man köra fram kanske hundra meter och sätta ut en markering. Sen är det viktigt att man ringer polisen direkt på 112 och inte 114 14. Om man inte gör det kan man få riktigt dyra böter.

I Sigtunaomr­ådet har också vildsvinen börjat röra sig om dagarna.

– Det har vi inte sett tidigare. Vad det beror på vet vi inte, men det skulle kunna ha och göra med ljudet från Arlanda.

Har de då bra betar kan man få insidan av låren uppstuckna.

 ?? FOTO: ENIRO FOTO: MARIA GOLIATH DOVBORG ?? Maria fångade också ett svin på bild med hjälp av en viltkamera. Ofta kommer vildsvinen fram mot våren när tjälen i marken försvinner.
FOTO: ENIRO FOTO: MARIA GOLIATH DOVBORG Maria fångade också ett svin på bild med hjälp av en viltkamera. Ofta kommer vildsvinen fram mot våren när tjälen i marken försvinner.
 ?? ??
 ?? FOTO: GUSTAV HELLGREN ?? Gustav Hellgren lyckades fånga ett vildsvin i närheten av Österby gård som ligger cirka fem kilometer från Sigtuna.
FOTO: GUSTAV HELLGREN Gustav Hellgren lyckades fånga ett vildsvin i närheten av Österby gård som ligger cirka fem kilometer från Sigtuna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden