Mitt i Sigtuna

Bedrägerie­rna ökar – även yngre drabbas

Kriminella anpassar sig efter sin offer

- Gustav Ohlén gustav.ohlen@mitti.se

Mellan december och januari ökade antalet anmälda bedrägerie­r med 28 procent i Sigtuna kommun. Men många skäms för att anmäla och mörkertale­n kan vara stora.

SIGTUNA KOMMUN

Mellan 2022 och 2023 ökade antalet anmälda bedrägerib­rott från 434 till 594 i Sigtuna kommun. Det är en ökning med 40 procent. Detta enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet, BRÅ. Vanligast är att bedragarna riktar sig mot äldre, men de ger sig också på yngre.

John Norberg är kommunpoli­s i Sigtuna. Han har lagt märke till hur bedragarna använder sig av olika metoder för att slå till mot olika grupper. När det kommer till yngre har det ota handlat om att lägga ut en vara, till exempel en telefon, på internet för ett ovanligt lågt pris. När köparen sedan fått telefonen har den visat sig inte fungera. John Norberg tror att skamfaktor­n kan påverka hur många som faktiskt anmäler brott.

– Det kan innas ett mörkertal, främst bland yngre. Man vill inte gå ut med att man har blivit lurad.

Vill in i hemmen

Ett annat tillvägagå­ngssätt som är vanlig är att bedragare försöker ta sig in offrets hem, berättar John Norberg.

– Man utger sig för att vara hemtjänst eller någon reparatör, eller polis. Det händer nog lera gånger per dag bara i Sigtuna kommun, antingen försök eller att folk tar sig in och stjäl värdesaker.

När det är äldre som drabbas brukar polisen åka ut den drabbade i uniform.

– Ibland har de blivit av med mycket pengar och då är folk uppgivna. Men man aldrig ska skämmas för att man blir utsatt, det är de som begår brotten som ska skämmas, säger han.

Håller föreläsnin­gar

Towe Hägg jobbar på polisens bedrägeris­ektion. Hon berättar att bedrägerib­rott är svåra att utreda, men att polisen jobbar intensivt med med informatio­n.Det gäller att ligga steget före, eller åtminstone i gångtakt med bedragarna som ota byter metoder.

– Vi är ute, både volontärer och polisanstä­llda, på olika möten, mässor och så vidare. Det är alltid bra att prata om de olika tillvägagå­ngssätten, säger hon.

I Sigtuna har John Norberg till exempel hat träffar både på Märsta bibliotek och i kyrkan.

Olika sätt att lura folk pågår hela tiden.

Vad brukar vara ditt vanligaste råd?

– Till exempel behöver man inte svara i telefon om det ringer och om man är misstänksa­m går det bra att bara lägga på, säger han.

 ?? FOTO: POLISEN ?? John Norberg är kommunpoli­s i Sigtuna.
FOTO: POLISEN John Norberg är kommunpoli­s i Sigtuna.
 ?? FOTO: SARA BRYNEDAL/POLISEN ?? Towe Hägg, på polisens bedrägeris­ektion.
FOTO: SARA BRYNEDAL/POLISEN Towe Hägg, på polisens bedrägeris­ektion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden