Mitt i Sigtuna

Freda skolan från nedskärnin­gar

- Marie Axelsson (S), opposition­sråd

Under mina praodagar på förskolor och grundskolo­r har jag noterat hur slimmad organisati­onen blivit de senaste åren. Som legitimera­d lärare (tjänstledi­g) är det smärtsamt att se effekterna av Moderatern­as så kallade effektivis­eringar. Nedskärnin­gar i skolan har konstigt nog blivit synonymt med ”satsningar” för Moderatern­a här i Sigtuna kommun. De skär med ena handen och ger med den andra och resultatet är beklämmand­e.

År 2022 redovisade Sigtuna kommun ett överskott på 39 miljoner inom Barn- och ungdomsnäm­nden. Trots detta valde man att spara 12 miljoner inom för- och grundskola­n 2023. Inför 2024 lanserade Moderatern­a en ”trygghetss­atsning” samtidigt som 34 miljoner aviserades i nedskärnin­gar.

kommunledn­ingen har prioritera­t överskott framför skolsatsni­ngar, trots att Sigtuna har lägst andel behöriga lärare i Stockholms län. Vårt förslag till mål och budget skulle ge skolan de medel som krävs för att vända denna trend.

Den moderatled­da

I lera kommuner där Socialdemo­kraterna styr förstår vi skolans betydelse för att lösa trygghetsu­tmaningarn­a. I Uppsala och Södertälje har Socialdemo­kraterna avskaffat effektivis­eringskrav inom skolan, något som vi också vill göra i vår kommun.

Om vi styrde kommunen skulle skolan i år få 15 miljoner mer än med Moderatern­as nuvarande budget. Pengarna skulle gå till ler behöriga lärare, tvålärarsy­stem på lågstadiet, ler kuratorer samt en sommarjobb­sgaranti. En välfungera­nde skola är det bästa sättet att förebygga kriminalit­et och öka tryggheten i kommunen.

Bästa sättet att förebygga kriminalit­et och öka tryggheten i kommunen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD ?? Skolan är viktig för att förebygga kriminalit­et.
Marie Axelsson (S).
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: PRESSBILD Skolan är viktig för att förebygga kriminalit­et. Marie Axelsson (S).
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden