Mitt i Sigtuna

Antibiotik­a flödar in via Arlanda – kan inte längre stoppas i tullen

Köps receptfrit­t i utlandet och får föras in för ”eget bruk”

- Ingrid Johansson ingrid.johansson@mitti.se 08-550 551 04

I Sverige är läkarna restriktiv­a med att skriva ut antibiotik­a, allt för att minska risken för att bakterier blir resistenta. Men samtidigt är det i princip fritt fram att köpa på sig antibiotik­a utomlands och ta med sig hem.

STOCKHOLM/ARLANDA

Du kommer med flyget till Arlanda eter semestern, och rullar med din väska genom tullen, det är grönt, ”Nothing to declare”.

Tro du ja. Där står tulltjänst­emännen på rad. Med röntgenbli­ck, kan det kännas som.

”Hej, var kommer du resande ifrån? Vad ska du göra här?”

Adam Hübinette, gruppchef och tullinspek­tör, förklarar att resenärer som verkar nervösa, flackar med blicken och har anlänt med ”högriskfly­g” kan komma att kontroller­as.

– Till exempel från Turkiet. Eller Holland, där resenärer kan ha mellanland­at från Sydamerika, säger han.

Det är framför allt organisera­d narkotikas­muggling och vapen tullen vill stoppa.

Läkemedel hittar de ”på köpet” vid kontroller. Men där är det i princip fritt fram numera, utom för läkemedel som är narkotikak­lassade.

Och något som bekymrar Adam Hübinette är mängden antibiotik­a som nu förs in. I många länder går det att köpa receptfrit­t.

– Hos ungefär var femte person som ankommer från ett land utanför EU och som kontroller­as hittar vi antibiotik­a. Majoritete­n är svenska medborgare som inte genomgår någon antibiotik­akur, utan de säger att de passat på att köpa för att ha ifall de ”får ont i halsen” eller i förebyggan­de syte.

Restriktiv­t

I Region Stockholm skrivs allt färre antibiotik­arecept ut. Detta för att minska risken för att bakterier blir resistenta mot antibiotik­a. Drabbas man av en sådan bakterie finns inget botemedel.

Tidigare omhänderto­g tullen de läkemedel som är receptbela­gda i Sverige. Men sedan 2023 gäller att läkemedel som är receptfria där de köpts får tas in för eget bruk.

– Grundregel­n är att man ska kunna ta med sig sitt läkemedel när man reser. Det är ingen ny lagstitnin­g, utan vi har fört en diskussion med Tullverket om hur vi ska tolka det regelverk som finns, säger Tomas Nilsson, utredare vid Läkemedels­verket.

Lagen gör ingen skillnad på om läkemedlet är receptbela­gt eller receptfrit­t.

– Mängden som beställs på nätet från utlandet är ett större problem, säger han.

Stora mängder

Men Adam Hübinette håller inte med. Det handlar om ganska stora mängder, menar han.

– Kommer du från ett EUland

har du rätt att föra in ett års förbruknin­g. Utanför EU gäller tre månader.

Och etersom tullen måste kunna visa att läkemedlen inte är för eget bruk, utan till exempel ska säljas, har antalet omhänderta­ganden minskat kratigt.

Adam Hübinette gör en slagning i datorn och räknar: 22 omhänderta­ganden hittills i år. 2022, innan nyordninge­n, var de uppe i 80, bara i januari.

– Merparten är antibiotik­a, säger han.

Hos var femte person vi kontroller­ar hittar vi antibiotik­a.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Tullen letar främst efter narkotika och vapen. Narkotikan har ibland svalts, och då får smugglaren sitta på toa tills godset kommer ut.
FOTO: JOHANNES ÄNG Tullen letar främst efter narkotika och vapen. Narkotikan har ibland svalts, och då får smugglaren sitta på toa tills godset kommer ut.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Var femte som reser in från länder utanför EU som kontroller­as har antibiotik­a med sig, enligt Adam Hübinette, tulltjänst­eman på Arlanda.
FOTO: JOHANNES ÄNG Var femte som reser in från länder utanför EU som kontroller­as har antibiotik­a med sig, enligt Adam Hübinette, tulltjänst­eman på Arlanda.
 ?? ?? Adam Hübinette är tulltjänst­eman på Arlanda och vill varna för den stora mängden antibiotik­a som förs in i landet.
Adam Hübinette är tulltjänst­eman på Arlanda och vill varna för den stora mängden antibiotik­a som förs in i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden