Mitt i Tyresö

INVIGS I HELGEN.

Plantbyte och fjärilsbin­go

- Sandra.samppala@mitti.se 08-550 550 89

En restaurang och barnkammar­e för fjärilar finns numera i Alby. Till helgen blir det invigning. Naturskydd­sföreninge­n hoppas inspirera Tyresöbor till att hjälpa fjärilar i sina trädgårdar.

TYRESÖ

Förra våren började Tyresö Naturskydd­sförening bygga upp plantering­arna i Alby. På söndag är det invigning för det föreningen kallar ”fjärilsres­taurangen”. Då väntar bland annat fjärilsbin­go, fröutställ­ning och plantbyte.

– Det är en pedagogisk planering som man ska kunna lära sig av och som också gynnar den biologiska mångfalden, säger Solveig Dahl, ordförande i föreningen, som under invigninge­n kommer att berätta om plantering­arna.

Varje fjäril har sin växt

Växterna är noggrant utvalda.

– Fjärilar har olika värdväxter där de lägger ägg och som larverna sedan äter av. Olika arter har olika värdväxter. Vi vill sprida den kunskapen. Till plantering­en kan man komma och se sambanden.

Brännässlo­r är en viktig växt eftersom nässelfjär­il, påfågelöga, amiralfjär­il och tistelfjär­il har den som sin värdväxt, berättar Solveig Dahl.

Sälgen är viktig frukost

När larven har blivit till en fjäril behöver den i stället blommor för att suga nektar. Därför är också till exempel blommande örter planterade. Det Solveig Dahl kallar ”världens viktigaste frukost” inns också. Det är sälgen som blommar tidigt.

– När hummeldrot­tningen, bidrottnin­gen och fjärilarna kryper fram hungriga på vårkanten och ska bygga upp sina samhällen måste de ha pollen för att äta upp sig. Då är sälgen jättevikti­g.

Så hjälper du fjärilarna

Naturskydd­sföreninge­n hoppas inspirera Tyresöbor till att bjuda in fjärilar och andra insekter till sina trädgårdar genom att plantera värdväxter och nektarväxt­er. Börja gärna med att spara lite brännässlo­r och planera ängsblommo­r, gärna olika sorter, tipsar Solveig Dahl.

– Olika fjärilar suger från olika växter. En del fjärilar har kort snabel och en del har lång snabel.

De flesta fjärilar övervintra­r och även det kan du hjälpa dem med.

– Du kan spara lite pinnar, grenar och löv i ett hörn av trädgården. Där kan de gömma sig när det blir kallt, säger Solveig Dahl.

Sandra Samppala

Invigs med bingo och plantbyte

Var: Alby friluftsom­råde, gårdstunet mellan lekplatsen och gamla ladan.

Vad: Plantering­arna invigs med presentati­on, fröutställ­ning, fjärilsbin­go och plantbyte.

När: Söndagen 28 maj. Presentati­on

● ● ●

klockan 11 och 12. Plantbytet börjar 10.

Om du missar invigninge­n: Skyltar kommer att sättas upp med info om fjärilar och dess värdväxter.

KÄLLA: TYRESÖ

En del fjärilar har kort snabel och en del har lång snabel.

NATURSKYDD­SFÖRENING

 ?? FOTO: CAMILLA OKSA ?? En fjäril suger nektar i Alby.
FOTO: CAMILLA OKSA En fjäril suger nektar i Alby.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden