Mitt i Tyresö

AVHOPP OCH FRÅNVARO.

Den förra C-ledaren svarar inte sedan bytet

-

Efter ett stormigt halvår har Centern i Tyresö bytt både gruppledar­e och politisk planhalva. Men frågan är hur samlat laget står i det nya styret. – Risken finns ju att de andra fortsätter som politiska vildar under hela mandatperi­oden, säger Inger Gemicioglu (V).

TYRESÖ

Det har gått en månad sedan politikern­a i Tyresö presentera­de Tyresösama­rbetet. Med Centerpart­iets tre mandat samlar de fyra partierna tillsamman­s 30 mandat.

Men det är bara med stöd av Vänsterpar­tiet som styret bildar en majoritet.

– Det är inte mycket som kan rubba styret just nu, då vi i Vänsterpar­tiet i 99 fall av 100 kommer att ställa oss där. Sen kan det naturligtv­is dyka upp en fråga där vi kan tycka olika. Vi står fria och röstar på det som stämmer överens med vår politik, säger Inger Gemicioglu, gruppledar­e för Vänsterpar­tiet.

Enligt Inger Gemicioglu råder det osäkerhet bland politikern­a hur Centern kommer att använda sina mandat framöver.

– Det är egentligen ingen som vet var den bollen ligger, då de två andra ledamötern­a i Centerpart­iet har varit frånvarand­e i kommunfull­mäktiges sammanträd­en sedan valet. Uppenbarli­gen vill de inte kliva över på vår sida, och risken inns ju att de fortsätter som politiska vildar och röstar som de har lust under hela mandatperi­oden.

Två avhopp

Centerpart­iet har sedan första fullmäktig­e efter valet hat tre ledamöter och två ersättare. När Mitt i Tyresö försöker ta reda på hur ledamötern­a Anna Steele och

Ulrica Riis-Pedersen, som tidigare var gruppledar­e för Centerpart­iet, kommer att rösta framöver får vi inget svar på lera veckor.

Det har nu inkommit två avsägelser från partiet, som hanterades under kommunfull­mäktiges sammanträd­e den 25 maj.

Anna Steele (C) som innehar ett mandat i kommunfull­mäktige har lämnat in en avsägelse gällande sitt uppdrag som ledamot, och Richard Norin (C) gällande uppdraget som ersättare.

”Står enade”

Enligt gruppledar­e Raymond Moubé (C) har avhoppen inget med partiets nya samarbete att göra.

– När det gäller de två medlemmarn­a i fullmäktig­e så har den ena lyttat från kommunen och den andra har sagt upp sin tjänst av personliga skäl. Vi har ersättare inom partiet som kan ersätta dem. Så fort länsstyrel­sen har hanterat ärendena så kommer två nya personer att väljas till deras poster, säger Raymond Moubé (C).

Han menar att det inte inns några osäkerhete­r inom partiet eller hur mandaten kommer att användas.

– Vänsterpar­tiet har rätt att uttrycka sig men jag tror inte att de har så mycket insyn i Centerpart­iets politik. Vi är ett medlemspar­ti, det här är medlemmarn­as beslut och följer man inte det så förlorar man sitt förtroende. Det inns ingen risk för politiska vildar från Centerpart­iet, vi står enade och jobbar på enligt vår stadga, säger han.

Julia Wide

Vi har ersättare inom partiet som kan ersätta dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden