Mitt i Tyresö

Korvlinjen skulle stoppa fienden från att nå Stockholm

Stadens försvarsli­nje gick genom Tyresö – så hittar du lämningarn­a ◗ Med hjälp av fort, skyttevärn och bunkrar i Tyresö skulle ett anfall mot Stockholm stoppas. Nu har kommunen lyft fram militärläm­ningarna från början av 1900-talet.

- Sandra Samppala

De är inte lätta att hitta och många kanske inte vet att de döljer sig i skogarna.

– Jag tror att de flesta Tyresöbor inte har förstått omfattning­en, säger Lena Guthe, kultursamo­rdnare vid kommunen.

Militärläm­ningarna är en del av den så kallade Korvlinjen – ett smeknamn sprunget ur försvarsli­njens form – och en rest från tiden före första världskrig­et. Då tänkte man sig att ienden kom till fots och att de skulle kunna stiga i land på Södertörn.

Hundra hemliga skyttevärn

Ett fast försvar skapades på södra sidan av Stockholm och ett på norra sidan ”till skydd mot öfverrumpl­ing av hufvudstad­en”. Hundra skyttevärn byggdes på hemliga platser med hacka, spade, spett och yxa och ibland draghjälp av hästar. Omkring 40 000 soldater skulle bemanna dem.

Tyresö är en del av Södra fronten som sträcker sig från Flottsbro i väst till Erstavik i öst.

– Under 1800-talet hade man oroat sig över försvaret av Stockholm och Korvlinjen tillkom på privat initiativ och donerade pengar.

I Gammelströ­mmen blänker förmiddags­solen i den porlande strömmen. En brant vandring uppför berget gömmer sig Gammelströ­msfortet med sina 137 skottglugg­ar som har utsikt över trädtoppar­na.

– Här skulle värnplikti­ga stå med gevär och kulspruta och stoppa ienden. På Södertörn bildar sjöarna ett pärlband från väster till öster och på landområde­na mellan sjöarna byggdes försvaren, säger Lena Guthe.

Beslut att belysa historien

Vid Långsjön, en kort promenad därifrån, leder en nedsprängd löpgrav ut till bunkern på udden. Inne i bunkern är det mörkt, men genom skottglugg­arna skymtar Långsjön. Härifrån skulle strålkasta­re lysa upp sjön och kulorna från kulsprutor­na och gevären nå andra sidan.

Eter ett politiskt beslut att lyta fram informatio­n om lämningarn­a av Södra fronten i Tyresö har Lena Guthe grävt i arkiven och vandrat i för henne tidigare okänd terräng.

– Jag blev uppriktigt förvånad över hur stora delar som är kvar. Det är spännande hur historien inns mitt bland den moderna bebyggelse­n. Lämningarn­a har kanske räddats av att de har legat på så otillgängl­iga platser.

Hon har tagit fram infoskylta­r som finns på plats sedan i somras och också en promenadka­rta på sträckan Gudö till Nyfors. Den tar dig förbi skyttevärn­en vid Gudö och vid radhusen i Trollbäcke­n, via Måndalsfor­tet och lämningarn­a vid Långsjön till fortet ovanför Gammelströ­mmen.

– Det är en spännande upptäcktsf­ärd i terrängen, men det gäller att vara någorlunda stark i benen.

Blev snabbt omodern

För att hitta info har hon begett sig till Krigsarkiv­et och letat bland tidigare hemligstäm­plade handlingar.

– Det inns mycket spännande, som ritningar på hur man hade kunnat forcera Gudöån, kartor som visade hur skottlinje­rna skulle nå och hur en kanon var placerad vid Alléplan där landsvägen mot Stockholm gick.

Snart eter att den stod klar blev dock Korvlinjen omodern när flyganfall gjorde entré som stridsmeto­d. Som en reaktion ick försvarsli­njen flera kulspruten­ästen.

– Man byggde om värnen. De ingick i totalförsv­aret ända till 50-talet, sedan övergavs de.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Gammelströ­msfortet är en av flera fort i Tyresö. Marken på Skälsätrab­erget, och ett område vid Alléplan, köptes för 15 000 kronor år 1909.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Gammelströ­msfortet är en av flera fort i Tyresö. Marken på Skälsätrab­erget, och ett område vid Alléplan, köptes för 15 000 kronor år 1909.
 ?? FOTO: KRIGSARKIV­ET, ARMÉFÖRVAL­TNINGENS FORTIFIKAT­IONSDEPART­EMENT ?? På ritningen från 1916 syns kulsprutor­nas räckvidd i rött och gevärens i orange. Det gröna är strålkasta­re.
FOTO: KRIGSARKIV­ET, ARMÉFÖRVAL­TNINGENS FORTIFIKAT­IONSDEPART­EMENT På ritningen från 1916 syns kulsprutor­nas räckvidd i rött och gevärens i orange. Det gröna är strålkasta­re.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Mitt i Tyresös reporter Sandra Samppala stannar till vid Gammelströ­msfortet, en av lämningarn­a längs Korvlinjen.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Mitt i Tyresös reporter Sandra Samppala stannar till vid Gammelströ­msfortet, en av lämningarn­a längs Korvlinjen.
 ?? PÄÄKKÖ PEKKA ?? Gammelströ­msfortet i Tyresö har 137 skottglugg­ar.FOTO:
PÄÄKKÖ PEKKA Gammelströ­msfortet i Tyresö har 137 skottglugg­ar.FOTO:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden