Mitt i Tyresö

Sportbutik läggs

Tyresöborn­a kunnat handla sina sportpryla­r i Tyresö centrum. Nu stänger sportbutik­en eftersom ägarna inte har råd med den nya hyran. Inför julhandeln flyttar två nya butiker in

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

Några har kommit in med blommor och vissa har faktiskt börjat gråta.

Butiken upphör. Allt ska bort. De gula lapparna som hänger från Sportringe­ns tak talar sitt tydliga språk. Tyresös enda sportbutik har funnits i centrum i olika former sedan 1997, men i vinter klappar den igen.

– Vi trivs och hade naturligtv­is velat vara kvar. Tyresö utmärker sig, det är en vänlig kommun med trevliga kunder, säger Thomas Friis, butiksägar­e.

Anledninge­n till att butiken stänger är att man är oense med fastighets­ägaren om hyresnivån.

– I takt med att hyrorna höjs är det svårt att få lönsamhet och tyvärr har vi inget val. Det är jättetråki­gt, vi hade gärna varit kvar i 26 år till.

Sedan lapparna kom upp har det varit rusning, men många kommer också bara för att beklaga sig.

– Många är upprörda. Några har kommit in med blommor och vissa har faktiskt börjat gråta, säger butikschef­en Jonathan Opazo.

Han har jobbat i butiken nästan lika länge som den funnits, runt 21 år. Han känner alla och alla känner honom.

– När jag går genom centrum så blir det ”hej, hej, hej”, massor av personer som hälsar på en. Man kommer inte undan, säger han och skrattar.

I det ögonblicke­t kommer stammisen Sture Hansson in.

– Det är inte klokt. Jag och min fru har köpt skor här i alla år, vad ska öppna här nu? Säkert en sushiresta­urang eller glasögonbu­tik, säger han.

Hyresgäste­n ansvarar

Enligt centrumche­fen Helén Eijdercron­a är det viktigt med en sportbutik i centrumet.

– Framför allt är det viktigt för många Tyresöbor att ha en bra och tillgängli­g sportbutik. Vi vill gärna ha ett brett sortiment och gärna en aktör inom varje segment, därför jobbar vi för att hitta en ny intressent så snart som möjligt.

Hon menar att hyreshöjni­ngarna är indexstyrd­a.

– Så ser det ut på hela den svenska marknaden. Vi är alltid aktiva och hjälper våra hyresgäste­r till en framgångsr­ik verksamhet. Vi hade självklart helst sett att de hade kunnat stanna hos oss.

I slutändan är det hyresgäste­n som ansvarar för att verksamhet­en ska gå runt, menar hon.

Är ni oroliga över att ler butiker ska stänga på grund av hyran?

– Nej, inte just nu. Butiker, konjunktur­er och trender kommer och går, och så har det alltid varit.

Susanne Odelvall, ordförande för Företagarn­a Tyresö, har en teori om varför butiker under åren tvingats lytta från centrumet.

– Tyresö är en slutstatio­n och ingen genomfarts­ort, det är främst de som bor eller jobbar här som handlar i centrumet. Det är inte som till exempel Farsta som man åker förbi på väg till annat. Av det jag hört så tycker butiksägar­e att det bör tas hänsyn till när det kommer till hyrorna.

Hon säger att det blir en ond cirkel och att centrumet inte heller vinner på att butiker lägger ner.

– Om den enda sportbutik­en stänger måste folk åka någon annanstans och handla, någonstans där allt inns. Dessutom handlar ler via nätbutiker i dag, vilket nog är alla centrums stora dilemma nu för tiden.

Tråkigt för centrumet

Trots hyreshöjni­ngar och ett instabilt ekonomiskt läge blev det i somras klart att två nya butiker, MQ Marqet och Lindex, lyttar in i H&M:s gamla lokaler inför julhandeln. I slutet av sommaren öppnade också restaurang­en Sushi Kawa.

– Vi för även samtal med andra intressent­er, säger Helén Eijdercron­a.

Butiksägar­en Thomas Friis berättar att det under många år varit svajigt i sportartik­elbransche­n. Men Sportringe­n har stått stadigt fram till nu.

– Vi har väldigt många olika kunder, allt från småknattar, tjejer och killar som ska börja spela fotboll till äldre som handlar med hemtjänste­ns hjälp.

Han berättar att de gjort sitt bästa men att det inte räckte hela vägen.

– Det är bara att kavla upp skjortärma­rna och ta nya tag.

 ?? ??
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Butiksägar­en Thomas Friis berättar att de kommer ha utförsäljn­ing av hela sortimente­t under hösten. Även helt nya produkter som nyligen levererats måste säljas av.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Butiksägar­en Thomas Friis berättar att de kommer ha utförsäljn­ing av hela sortimente­t under hösten. Även helt nya produkter som nyligen levererats måste säljas av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden