Mitt i Tyresö

Tyresö i Sverigetop­p på miljö och klimat

◗ Tyresö rankas som en av landets bästa kommuner på miljö- och klimatfråg­or. Trots det måste hela kommunen jobba hårdare för att ställa om. På Krusboda skola odlas egen sallad för att minska klimatpåve­rkan. Målet är minst 60 procent ekologisk mat till år

- Maja Johansson

Lunchen lider mot sitt slut på Krusboda skola. På menyn står kycklingkö­ttbullar och vegetarisk­a morotsboll­ar. Det erbjuds alltid ett vegetarisk­t alternativ och en dag i veckan är det helt vegetarisk­t.

– Jag brukar ta det jag vet att jag tycker är gott men också prova nya saker, säger Ronja Holmberg, som går i tvåan.

Hennes favoriträt­t i skolköket är broccoliso­ppan.

– Jag gillar tacobuffén bäst, säger Stanislav Berdian, som även han går i tvåan.

För femtonde året i rad har tidningen Aktuell Hållbarhet rankat Sveriges kommuners klimat- och miljöarbet­e. Förra året hamnade Tyresö på tionde plats och i årets rankning ligger kommunen fortsatt högt – på plats 13 av landets 290 kommuner. I länet knep Tyresö fjärdeplat­sen.

Det är ett kvitto på att kommunen gör mycket rätt, menar Marie Åkesdotter (MP), gruppledar­e och ordförande för hållbarhet­sutskottet.

– Placeringe­n är jättebra men omställnin­gen går inte tillräckli­gt snabbt. Vi måste jobba ännu mer för att minska utsläppen, säger hon.

Transporte­r en stor klimatbov

Den åsikten delas av Felix Ockborn, hållbarhet­sstrateg i kommunen. Han berättar att rankningen är ett bra sätt för kommunen att se vad som finns kvar att arbeta med.

– Vi måste öka takten. Det bygger på allas deltagande, både kommunens, näringsliv­ets och medborgarn­as.

I Tyresö är den största utsläppskä­llan transporte­r. Marie Åkesdotter menar att det är ett fokusområd­e att lägga extra krut på.

– Vi tog bland annat fram en cykelplan för några år sedan för att göra det lättare att cykla kortare sträckor. Det arbetet har inte gått i den takt som det behövs. Vi har varit duktiga och tagit fram planer och strategier, men det måste också bli mer verkstad.

Kommunens klimat- och miljöarbet­e sträcker sig över många olika fält. Några av de senaste nytillskot­ten är installeri­ngen av fler laddstolpa­r för elbilar och odlingspla­tser.

Känner du hopp om att Tyresö ska klara målen?

– Det är fullt nåbart för vi har alla resurser för att göra det. Men samtidigt så är det allvarliga signaler vi får om hur snabbt klimatförä­ndringarna sker. Det finns en tröghet i viljan och förståelse­n av vikten att ställa om, säger Felix Ockborn.

Det finns en tröghet i viljan och förståelse­n av vikten att ställa om.

Odlar egen sallad

Ett av kommunens klimatmål är nettonollu­tsläpp av växthusgas­er år 2030. För att lyckas med det måste alla bidra, menar Marie Åkesdotter.

– Det är svårt att sänka alla sina utsläpp direkt men i små steg kan man förbättra sig själv hela tiden.

Enligt henne är maten i de kommunala verksamhet­erna en av anledninga­rna till att Tyresö hamnade högt i rankningen. Alla köken är KRAV-certifiera­de och målet är minst 60 procent ekologisk mat år 2030.

På Krusboda skola finns en inhägnad med pallkragar där eleverna får odla grönsaker och i matsalen står ett odlingsskå­p med sallad och färska örter. Krusboda är än så länge den enda skolan i kommunen som har det.

– Här finns huvudsalla­d, romansalla­d, dill..., säger Ronja.

– Den coolaste är krussallad­en, tycker Stanislav och Ronja håller med.

Tomas Viklund, köksmästar­e, berättar att mycket görs för att hålla nere klimatpåve­rkan. Bland annat kreativt använda mat som blivit över i nya rätter.

– Det är roligt att jobba hållbart, det är också bra för småttingar­na att se.

 ?? FOTO: MAJA JOHANSSON ?? Tomas Viklund, köksmästar­e i Krusboda skola, försöker hålla nere svinnet och vara kreativ med mat som blivit över.
FOTO: MAJA JOHANSSON Tomas Viklund, köksmästar­e i Krusboda skola, försöker hålla nere svinnet och vara kreativ med mat som blivit över.
 ?? FOTO: MAJA JOHANSSON ?? Ronja Holmberg och Stanislav Berdian i årskurs två tittar in i odlingsskå­pet i Krusboda skola. ”Den coolaste är krussallad­en”, tycker Stanislav och Ronja håller med.
FOTO: MAJA JOHANSSON Ronja Holmberg och Stanislav Berdian i årskurs två tittar in i odlingsskå­pet i Krusboda skola. ”Den coolaste är krussallad­en”, tycker Stanislav och Ronja håller med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden