Mitt i Tyresö

Finburgare­n hotas – av cocktails och asiatisk streetfood

Ansöker om konkurs eller rekonstruk­tion ◗ Premiumbur­garna går en tuff tid till mötes. Är hajpen över eller är det kundernas försämrade ekonomi som gör att de sviker? Inget matkoncept varar för evigt, säger matexperte­n Rickard Tellström.

- Mathilda Nilsson

Kedjorna med finburgare ploppade upp överallt men pandemi och skyhög inlation har lett till att många av dem gått i konkurs eller rekonstruk­tion. När Mitt i frågar folk på stan är åsikterna blandade. Vissa är mätta på hamburgare och äter hellre någon annanstans, andra älskar kedjorna och skulle bli ledsna om de försvann.

Men alla är överens om en sak – det är svåra tider och folk söker sig till billigare alternativ.

Redan förra året ansökte Phil’s Burger om rekonstruk­tion för 13 restaurang­er. Sedan dess har även Bores fått stänga lera ställen, precis som Tugg.

I ett mejl till Mitt i skriver Peder Skaj, etablering­schef för Phil’s Burger, att rekonstruk­tionen har gett goda efekter. De har stängt ned de restaurang­er som inte bedömts löna sig framåt och ser potential i de som inns kvar.

Nu har en annan välkänd kedja, Babas Burgers, gått samma öde till mötes och begärt en företagsre­konstrukti­on.

– Vi har många framgångsr­ika och lönsamma restaurang­er, framför allt i förorter till Stockholm, men under pandemin har vi valt att expandera även utanför våra kärnområde­n. Tyvärr har inte vissa restaurang­er levererat de resultat som vi förväntat oss, skriver Simon Sauma på Babas i ett mejl.

Utmaningar­na är kratigt ökade råvarukost­nader och hyresavgit­er i samband med inflatione­n. Dessutom ser Babas förändrade beteenden och vanor hos kunder som en följd av pandemin.

Nu ser kedjan över om de behöver stänga ler restaurang­er i Stockholm. Ännu är inget bestämt.

I en återvändsg­ränd

Richard Tellström är expert på matkultur och måltidshis­toria. Han säger att när inburgaren kom under 90-talet var den innovativ och kreativ. Den slog ut parisaren, en pannbif på stekt bröd med stekt ägg, och sedan dess har den gjorts i många varianter: Linsburgar­e, quornburga­re, baconburga­re, hampaburga­re, getostburg­are och så vidare.

Även tillbehöre­n har utvecklats genom åren. Picklad rödlök, tryfelmajo­nnäs och brioche bröd har i dag en självklar plats på menyn.

– Men nu har inburgaren hamnat i en återvändsg­ränd, säger Tellström.

Det inns många orsaker till det, menar han. Den är inte kreativ eller överraskan­de längre, den är lite för stor som måltid och

” Inga matkoncept varar för evigt.

kanske är den inte ”dekadent nog” för en utekväll. Eter pandemin, i och med att ler jobbar hemifrån, umgås vi på ett nytt sätt, enligt Tellström.

– Förut var det lätt att gå ut eter jobbet etersom alla var på samma plats. Nu kanske man unnar sig att gå ut en kväll med sina kollegor och då dricker man cocktails.

Det är just cocktails det som kommer hota inburgarna tror Tellström.

– Då måste man äta något som matchar det. Kanske är det så att en bit pizza just nu är mer innovativ. Då tänker jag vedugnspiz­zor och delikatess­pizzor.

Även asiatisk, kinesisk och koreansk streetfood kan bli nästa snabbmatst­rend, tror han.

Men vad ska burgarkedj­orna göra om de vill fortsätta servera hamburgare?

– Nya smaker och nya förpacknin­gar. Kanske kan du få tre olika hamburgare i stället för en stor, säger Tellström och fortsätter:

– Men sedan är det så att inga matkoncept varar för evigt.

 ?? ??
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Bastard Burgers har det tufft.
En turkisk pide – pizzapirog.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Bastard Burgers har det tufft. En turkisk pide – pizzapirog.
 ?? FOTO: THOMAS SZENDRÖ ?? Richard Tellström tror att cocktails, delikatess­pizzor eller asiatisk streetfood är nästa stora trend.
FOTO: THOMAS SZENDRÖ Richard Tellström tror att cocktails, delikatess­pizzor eller asiatisk streetfood är nästa stora trend.
 ?? FOTO: TOM M KRONESTEDT ?? Brödernas och Jureskogs och har lyckats hålla sig någorlunda över vattenytan.
FOTO: TOM M KRONESTEDT Brödernas och Jureskogs och har lyckats hålla sig någorlunda över vattenytan.
 ?? ?? Koreanska dumplings på spett.
Koreanska dumplings på spett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden