Mitt i Tyresö

UPPHANDLIN­G.

Svårt för ideella kvinnojour­er att ha kvar när fler

-

TYRESÖ

Trädetalje­rna, de levande ljusen och kanelbulla­rna på bordet skvallrar om var Frida Walter allra helst skulle bo – i ett stort hus på landet.

– Jag gör mitt bästa för att få det att kännas lite lantligt, säger hon.

Ett hem där hon kan sova tryggt på natten och har mat på bordet har inte alltid varit en självklarh­et. För drygt tio år sedan bodde hon på Tyresö kvinnojour­s skyddade boende.

Genom stödet från jouren och kickboxnin­g på Tyresö kampsport påbörjade hon efter några månader den långa läkningspr­ocessen och valde sedan att stanna kvar i kommunen.

– Jag lovade mig själv att den dagen jag får långtråkig­t så ska jag klappa mig på axeln och säga grattis Frida, du har ett rikt liv.

Många söker stöd

Men nu är framtiden för Tyresö kvinnojour­s skyddade boende oviss. Pengarna för att driva boendet har kommit från placeringa­r genom andra kommuners socialtjän­st, men allt fler kommuner väljer nu i stället privata aktörer som har vunnit upphandlin­gen. Ideella föreningar som kvinnojour­er har svårare att vinna

Jag lovade mig själv att den dagen jag får långtråkig­t så ska jag klappa mig på axeln och säga grattis Frida, du har ett rikt liv.

upphandlin­gar då de inte är utformade för att uppfylla myndighets­krav och många av jourerna har valt att inte ge sig in i upphandlin­garna.

Om jouren tvingas stänga så kommer en grupp jourkvinno­r med gedigen erfarenhet – flera har jobbat för föreningen i minst 30 år – att försvinna, menar föreningen­s ordförande Anna-Maria Yasdani.

– Det är ju inte bara ett boende, vi kan hjälpa till med så mycket annat och har så mycket kompetens. Om det inte sker någon förändring så kommer vi behöva lägga ner.

På en byrå i den lilla lokalen där jouren håller till ligger oöppnade tandborstf­örpackning­ar, tandkräm och deodorant bredvid en hög med handböcker som informerar om vad det innebär att bo på ett skyddat boende.

– Det inns många förutfatta­de meningar om mäns

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden