Mitt i Tyresö

Dubbelt så många ärenden av våld i nära relation

-

Jag önskar att man kunde lyfta bort skammen.

Antalet ärenden gällande våld i nära relation som kommunen hanterar har ökat markant. Ett nytt sätt att arbeta ska fånga upp fler.

TYRESÖ

Kommunens ärenden kopplade till våld i nära relationer har fördubblat­s på ett år, från 20 till 40 under årets första åtta månader.

Under året har arbetsmark­nadsoch socialförv­altningen skärpt sitt arbete för att fånga upp fler som behöver stöd. Arbetet med att fråga alla som har kontakt med socialtjän­sten har strukturer­ats upp och medarbetar­na har fått utbildning i hur de ska bemöta en våldsdrabb­ad person.

– Det måste bli ett bra första bemötande så att de som kommer till oss vågar ta emot fortsatt hjälp. Vi har satsat mycket på det här de senaste åren och lagt fokus på att utbilda personalen. Det är viktigt att inte bara ställa frågan utan också vara beredd att ta emot svaret, säger förvaltnin­gschef Anna-Lena Engstedt.

Förbättrat arbetssätt

Det är inte nytt att medarbetar­e ställer frågan, men det har inte skötts lika strukturer­at tidigare.

– Nu har vi förbättrat våra arbetssätt, kanske ställs frågan flera gånger eller av olika personer. Det är en pågående process att ta sig ur en relation där man utsätts för våld. Jag önskar att man kunde lyta bort skammen, det är aldrig den utsattas fel.

Anna-Lena Engstedt tror att det ökade antalet ärenden kan bero på att förvaltnin­gen upptäcker fler genom arbetssätt­et, men betonar att det inte går att veta säkert.

Hon betonar också att det inns resurser för att kunna ge stöd och hjälp till de som behöver.

– Vi har möjlighet att erbjuda boende i Tyresö och så har vi en del personer som behöver placeras i skyddade boenden på annan ort. För vissa räcker det med samtalsstö­d.

Stort mörkertal

Det inns ett stort mörkertal bland de som utsatts för våld i nära relationer och Anna-Lena Engstedt berättar att de vill nå så många som möjligt. Därför samverkar de med andra samhällsin­stanser som sjukvården och Tyresö kvinnojour.

– Det handlar om att sprida kunskap. Tyvärr är ingen skyddad och det förekommer i alla miljöer, oavsett samhällskl­ass.

Maja Johansson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden