Mitt i Tyresö

Många fler laddplatse­r för elbilar på gång i Tyresö

Centrumäga­re och bensinmack har ordnat laddstolpa­r i år ◗ Det blir lättare att vara elbilsägar­e i Tyresö. Två nya allmänna laddplatse­r har skapats i år och fler är på gång – både publika och för hyresgäste­r.

- Sandra Samppala

Anders Svensson svänger in vid Circle K i och börjar ladda sin företagsbi­l vid en av Tyresös nyaste laddplatse­r. Han jobbar som distributi­onschauffö­r och har hat en leverans till Tyresö.

– Jag valde den här platsen för att det är snabbladda­re. Vi har hat elbil på prov sedan i december och det har fungerat utomordent­ligt bra. Det bästa är nästan den låga ljudnivån när man kör.

På tio minuter har bilen gått från att ha ungefär 80 körmil kvar till 128.

– Att ha en laddplats nära hemmet tycker jag är viktigt för att det ska fungera bra att ha elbil, säger han.

Dåligt betyg för utbudet

I slutet av förra året kom resultatet från SCB:s senaste medborgaru­ndersöknin­g i Tyresö. Utbudet av laddningss­tationer för elfordon ick lägsta betyget av alla frågor. 83,5 procent av dem som svarade tyckte att utbudet var ganska eller mycket dåligt.

Då fanns bara två publika stationer – vid Alléplan och vid stora parkeringe­n vid Tyresö centrum. De har funnits där i cirka tio år. Men under 2023 har en del hänt.

– Jag hoppas att Tyresöborn­a

märker det och upplever att det fungerar bättre, säger Felix Ockborn, hållbarhet­sstrateg vid kommunen.

Förutom Circle K har också centrumäga­rna Skanda Fastighete­r installera­t stolpar. Fler platser står på tur.

– OKQ8 kommer att bygga och McDonalds.

Vid Strandtorg­et finns fem laddningss­tolpar sedan i somras, men de går ännu inte att använda.

– De ska tas i drit så snart som möjligt. Det som är kvar är att Vattenfall ska handlägga ärendet, säger Ockborn.

De allra lesta laddar bilen där den står parkerad kvällstid, poängterar han.

Har utsett platser

För många hyresgäste­r blir det snart möjligt. Fem områden kommer att få laddplatse­r i år när det kommunala bostadsbol­aget Tyresö Bostäder går från 14 till 50 platser.

Kommunen vill få till ler publika laddstatio­ner.

– Publik laddning är ett viktigt komplement och gör det lättare att äga elbil, säger Felix Ockborn och fortsätter:

– Vi tycker att det är viktigt att ha en bra geograisk spridning över hela kommunen. Kommunens vilja och ambition är att på olika sätt skapa möjlighete­r för privata aktörer att bygga publika laddplatse­r, precis som vi har det med annan infrastruk­tur som handlar om drivmedel.

Kommunen har identiiera­t platser på kommunal mark där privata aktörer kan ansöka om att bygga och driva laddstatio­ner.

– Vi hoppas under året att kunna få ett politiskt beslut om hur vi ska fortsätta arbeta för etablering av laddstatio­ner på kommunens mark.

Jag hoppas att Tyresöborn­a märker det och upplever att det fungerar bättre.

Klimatmål att nå till 2030

Kommunens klimatmål är att mer än hälten av alla personbila­r i Tyresö år 2030 ska vara laddbara eller köras på andra biodrivmed­el.

– Ambitionen är att hålla en elektrifie­ringstakt som ligger i linje med hur snabbt fordonslot­tan ställer om.

Ett komplement om spridninge­n inte blir som kommunen önskar är att öppna för så kallad semipublik laddning där platser används för kommunala fordon på dagar men av andra på kvällar och helger.

– Skolor och idrottshal­lar skulle kunna vara sådan platser, säger Felix Ockborn.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Anders Svensson laddar sin företagsbi­l vid Circle K i Tyresö som började med laddstolpa­r tidigare i år.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Anders Svensson laddar sin företagsbi­l vid Circle K i Tyresö som började med laddstolpa­r tidigare i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden