Mitt i Tyresö

Historien om Anna och Emma

-

Det är inte alla kommuner som har sin egen speciella doft, men Tyresö har det. Doften av pepparkako­r.

Exakt en månad innan julafton besöker Mitt i Annas pepparkaks­fabrik i Lindalens industriom­råde där verksamhet­en är i full gång. Men till skillnad mot vad man kanske kan tro så drogs tillverkni­ngstakten ner för lera veckor sedan. Alla lager måste vara fulla när tiden med högst efterfråga­n kommer, vilket är november och december.

Nu är det i fokus på att få ut allt till butikerna. Köer med långtradar­e är en vanlig syn utanför fabriken runt första advent, den tid på året då det säljs lest pepparkako­r. Kakorna säljs i 20-tal länder.

– Det är trots allt vår skyldighet att leverera pepparkako­r till julen och det kräver ett stort ansvar, säger marknadsch­efen Eva Forsberg.

Fabriken är runt 7 000 kvadratmet­er stor och här inne görs allt i produktion­skedjan, från deg till packning.

I det första rummet görs degarna som väger 400 kilo styck. Det mesta görs manuellt men mjöl och socker tillsätts av en maskin.

– Vi har tagit bort de momenten eftersom socker och mjöl är så tungt, det sliter på kroppen, säger fabriksche­fen Alexander Cosmo.

Hemlighete­n sitter i formen

Efter det står degen och vilar i upp till tio timmar för att smaken ska sätta sig, precis som hemmagjord­a degar gör. Och det är hemlighete­n bakom Annas-pepparkaka­n, enligt vd:n Pelle Karlson.

– Vi är kända över hela världen och det tror jag beror mycket på att pepparkako­rna bakas på liknande sätt som hemma.

Fabriken har fyra produktion­slinjer: två gör inplastade kakor i form av blommor, en gör burkar med hjärtforma­de kakor och den fjärde gör pepparkaks­hus. En produktion­slinje kan tillverka runt 2 000 kakor per minut så allt som allt kan väldigt många kakor och hus produceras samtidigt.

Degen kavlas sedan ut över långa band, och ett stort hjul klätt med formar rullar över degen och tar ut kakorna.

Nästa rum är mörkt och varmt. Rullande band med plåtar går genom långa ugnar och gräddar kakorna i fem till sex minuter. Väl ute på andra sidan kyls de ner och går igenom en metalldete­ktor samt en färgkontro­ll för att se så ingen kaka är bränd.

– Om en kaka har metall i sig eller är lite för mörk så larmar det, berättar Alexander Cosmo.

Originalka­kan är viktigast

Vid förpacknin­gsstatione­n, den näst sista etappen på pepparkako­rnas resa, står fabriksope­ratörerna Svante Eng, 22, och Ernfrid Svensson, 25, två av de 30 som jobbar på fabriken. De ser till att alla förpacknin­gar väger lika mycket och röjer upp eventuellt strul i maskinerie­t. Båda har jobbat på fabriken i tre år och trivs.

– Tiden har gått fort, mycket tack vare att det är så roliga kollegor, säger Ernfrid och Svante håller med.

– Alla är i typ samma ålder och de lesta kommer från Tyresö.

Nu är också arbetet med att planera inför nästa jul redan i full gång på kontoret. Det är dags att hitta nästa års smak på en begränsad upplaga. Årets har smak av lime och chili.

Det viktigaste kommer dock alltid att vara originalka­kan, menar Eva Forsberg.

– Vi tar folks känslor på allvar, en pepparkaka ska vara en pepparkaka.

Maja Johansson

Systrarna Anna och Emma Karlsson startade ett litet bageri på Artillerig­atan i Stockholm. Pepparkako­r blev snabbt storsäljar­en och systrarna bestämde sig för att bli världens bästa pepparkaks­bageri.

Familjen Mattsson köpte företaget. Produktion­en flyttade till Tyresö, där den är än i

Det är trots allt vår skyldighet att leverera pepparkako­r till julen.

● ● ● ● ●

Annas pepparkako­r blev kunglig hovleveran­tör. Företaget köptes upp av det belgiska familjeför­etaget Lotus Bakeries.

KÄLLA: ANNAS PEPPARKAKO­R

 ?? FOTO: ANGIE GRAY ?? Det är mycket tack vare taxfree på flygplatse­r som pepparkako­rna säljs världen över. En av de största kunderna är Finland.
FOTO: ANGIE GRAY Det är mycket tack vare taxfree på flygplatse­r som pepparkako­rna säljs världen över. En av de största kunderna är Finland.
 ?? ?? 1960: 1978: dag.
1960: 1978: dag.
 ?? ?? 2002: 2008:
2002: 2008:
 ?? ?? 1929:
1929:
 ?? ?? 1940:
1940:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden