Mitt i Tyresö

De vill ordna en

Julen gravad lax, lussebulla­r och klappar. För andra är verklighet­en en helt annan. Tyresö FF samlar nu in pengar tillsamman­s med Tillsamman­s i Tyresö för familjer som har det svårt ekonomiskt. Skam ska inte hindra familjer

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

I år har det mesta blivit dyrare. Maten, elräkninga­rna och räntorna skjuter i höjden. Ovanpå det är julen långt ifrån den billigaste tiden på året.

Många har inte råd att ira jul alls. En av dem som vill ändra på det är Maria, som står bakom initiative­t Tillsamman­s i Tyresö. I år hoppas hon kunna samlar in pengar och mat till tio barnfamilj­er som plötsligt har hamnat i ekonomisk kris.

– Vi försöker hjälpa till så gott det går.

För pengarna köps presentkor­t till barnen och till matbutiker. Den som vill kan i stället få en kasse julmat.

Hittills har hon blivit kontaktad av fem familjer men målet är tio, som tidigare år. Hon tror att många låter bli att höra av sig för att de skäms och är rädda för att det ska komma ut.

– Tyresö är en liten kommun och de här familjerna vet att många har fördomar, men det är inte så lätt att få hjälp i dag som vissa tror. Det kan vara en nära vän eller en granne som har det svårt ekonomiskt utan att man vet om det.

Det är i skolan, på fritidsgår­darna och i sportklubb­arna som det först märks när ett barn har det svårt hemma. Det är en av anledninga­rna till att även Tyresö FF har valt att starta en julinsamli­ng för barnfamilj­er som lever i ekonomisk utsatthet. Klubbchefe­n Robin Grandin tycker att det är viktigt att föreningsl­ivet tar ansvar.

– Vi märker när vi är ute i kommunen att långt ifrån alla har en välfylld kyl. Vi är en stor klubb med stora möjlighete­r och om vi kan vara med och skapa en förändring lokalt så vill vi göra det.

Det kan vara en nära vän eller en granne som har det svårt ekonomiskt.

En rödgul jul

Kampanjen ”En rödgul jul” görs tillsamman­s med Tillsamman­s i Tyresö. Under december jobbar föreningen för att medlemmar och samarbetsp­artners ska skänka pengar, som de sedan köper presentkor­t för som skänks till initiative­t.

– En rödgul jul är en jul för alla. Det inns många företagare i kommunen som känner att de vill göra något för en positiv samhällsut­veckling och det inns en stark lokalpatri­otism, säger han.

Han är stolt över att klubben drar sitt strå till stacken och berättar att visionen är att vara Tyresös ledande samhällsak­tör.

– Det är viktigt att fokusera på mikropersp­ektivet och göra vad man kan.

Håller i pengarna

Maria tror att många håller hårdare i sina pengar i år när allt har blivit dyrare, men att all hjälp är välkommen. Hon berättar att om alla som följer eller gillar Facebooksi­dan Tillsamman­s i Tyresö skänkte tio kronor hade hon snabbt fått ihop tillräckli­gt.

– Jag tycker att alla ska fundera över hur man själv hade reagerat om man hamnade i en situation där man inte har några pengar, och hur uppskattat det hade varit att få hjälp.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄK ?? Många Tyresöbor har en kopplin till Tyresö FF. Därför menar klubben att ”en rödgul jul” är en jul för alla.
Tyresö FF:s klubbchef Robin familjer i kommunen.”Flera är
FOTO: PEKKA PÄÄK Många Tyresöbor har en kopplin till Tyresö FF. Därför menar klubben att ”en rödgul jul” är en jul för alla. Tyresö FF:s klubbchef Robin familjer i kommunen.”Flera är

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden