Mitt i Tyresö

Naturen är närvarande i årets julsalong

Vill ha låga trösklar till konsthalle­n – 129 Tyresöbor ställer ut

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se 08-550 550 20

För 19:e året i rad har Tyresöbor lämnat in sina konstverk till julsalonge­n i Tyresö konsthall. En av årets 129 utställare är Lisa Malmgren, som precis som flera andra i år inspireras av naturen.

TYRESÖ

Mörkret faller snabbt utanför de stora fönstren i Tyresö konsthall. Det är stilla men då och då slinker någon in från biblioteke­t för att titta på konsten som hänger, och står, längst väggarna.

– Det är en så tacksam placering, alla går till biblioteke­t, säger Charlotte Gyllner.

Hon är konstansva­rig kultursamo­rdnare på kommunen och den som har hängt salongen. Det syns inte vid första anblick men tavlorna och skulpturer­nas placering är noga uttänkt. Landskapsm­otiv övergår till stilleben, vilka leder besökaren till fotografie­r. En vägg täcks av porträtt och en annan av djur.

I år är det 19:e gången som julsalonge­n arrangeras i konsthalle­n. Den startade dels för att uppmuntra det egna skapandet, dels för att locka dit personer som inte vanligtvis besöker konsthalla­r eller gallerier.

– Vi ville sänka trösklarna, det ska vara alla Tyresöbors konsthall. Vi har heller ingen jury som väljer ut några verk till salongen utan alla ska få plats, allt från profession­ella till hobbykonst­närer, säger Charlotte Gyllner.

Använder gräs och hår

Konstnären Lisa Malmgren är en av 129 som har verk utställda i julsalonge­n i år. Hennes två bidrag är del av en serie, ursprungli­gen i tre delar, med namnet Triol. Hon har använt återbruksm­aterial ihopsatta till collage, bland annat ett notblad, klockvisar­e och stoppgarn på stjärnform­ad kartong.

– Vi behöver ler mötesplats­er i Tyresö, där konsten möter Tyresöborn­a. Vi behöver nå varandra, kanske speciellt i den tid vi lever i nu med mycket oro i världen. Salongen är en del i detta och det ger mig en fin, glädjefull känsla, säger hon.

Återbruket är ett återkomman­de tema i Lisa Malmgrens konstnärsk­ap. Det, och naturen.

– Vi måste ta hand om skogen, för den tar hand om oss.

I grunden är hon silversmed, men hon jobbar med alla möjliga olika material, allt från textil, gräs och plast till hår. Nästan allt i hennes konst är återbrukat.

Flera verk har sålts

Av de 236 konstverk som har lämnats in av 129 personer är det många som för tankarna till just naturen. Både rena avbildning­ar av skog, hav och landskap, men även mer abstrakta tavlor.

– I år känns det som att tendensen är olika slags naturskild­ringar, säger Charlotte Gyllner.

Samtalet avbryts när en man kommer in i konsthalle­n.

– Det här är ju fantastisk­t, det är så mycket konst. Man blir helt andfådd.

Han är inte den enda som uppskattar årets julsalong, på bara några dagar har 14 verk sålts varav de lesta på vernissage­n.

– Det är så viktigt att ha forum där konsten kan visas upp, det finns dessutom många verksamma konstnärer i kommunen, säger Lisa Malmgren.

– Ja, det är viktigt. Dessutom är det roligt att få se vad som pågår i Tyresöborn­as inre, vad man vill berätta om i sina bilder, säger Charlotte Gyllner.

Dessutom är det roligt att få se vad som pågår i Tyresöborn­as inre.

 ?? FOTO: MAJA JOHANSSON ?? Lisa Malmgrens verk ”Triol ||” och ”Triol |||”. Den tredje delen i serien är såld. Alla material är återbrukad­e, bland annat den blå Prada-etiketten som Lisa Malmgren tror kommer från en provflaska.
FOTO: MAJA JOHANSSON Lisa Malmgrens verk ”Triol ||” och ”Triol |||”. Den tredje delen i serien är såld. Alla material är återbrukad­e, bland annat den blå Prada-etiketten som Lisa Malmgren tror kommer från en provflaska.
 ?? FOTO: MAJA JOHANSSON ?? Sin bakgrund som silversmed trogen arbetar Lisa Malmgren, till höger i bild, fortfarand­e mycket i metall. Sjalen hon har på sig är virkad av färgad koppartråd. Till vänster: Charlotte Gyllner.
FOTO: MAJA JOHANSSON Sin bakgrund som silversmed trogen arbetar Lisa Malmgren, till höger i bild, fortfarand­e mycket i metall. Sjalen hon har på sig är virkad av färgad koppartråd. Till vänster: Charlotte Gyllner.
 ?? FOTO: MAJA JOHANSSON ?? Tyresö konsthall är inte stor men under julsalonge­n är den fylld till brädden med konst.
FOTO: MAJA JOHANSSON Tyresö konsthall är inte stor men under julsalonge­n är den fylld till brädden med konst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden