Mitt i Tyresö

Nu tar kommunen över återvinnin­gen

”Hoppas det ska fungera bättre” ”

- Jennie Krook

Efter jul och nyår, när återvinnin­gsbehållar­na brukar vara proppfulla, tar kommunen över ansvaret för dem.

– Vi är på tårna, säger Anna Åhlander, kommunens samordnare.

Den 1 januari tar kommunen över ansvaret för Tyresös återvinnin­gsstatione­r.

–Vi ick ett år på oss. Ur ett kommunalt perspektiv är det ganska kort tid för ett så stort och komplext projekt, säger Anna Åhlander, samordnare för förpacknin­gsinsamlin­gen i Tyresö.

Är förändring­en något som Tyresös invånare kommer att märka av?

–Vi hoppas att övergången ska bli så smidig som möjligt när vi tar över. På sikt tror vi att medborgarn­a kommer att märka att återvinnin­gsstatione­rna och insamlinge­n blir mer lokalt förankrad. Vår förhoppnin­g är att det ska fungera ännu bättre i vår regi, säger hon. Samtidigt tillägger hon att förpacknin­gsinsamlin­gen är ny för kommunen, och att de tar över eter jul och nyår – en tid när det brukar ligga kartonger och flaskor utanför överfulla behållare. –Det är en extra tuff tid, så vi är lite lågmälda i intentione­rna nu i början. Skulle det bli kaos kommer vi att ta hand om det så fort som möjligt, vi är på tårna, säger Anna Åhlander.

Inför hemsorteri­ng

Framöver är det tänkt att insamlinge­n ska komma ännu närmare hushållen. Då ska kommunen kunna erbjuda fastighets­nära insamling, eller hemsorteri­ng som Tyresö kommun väljer att kalla det.

Man räknar med att alla villor och småhus kommer ha tillgång till hemsorteri­ng hösten 2026. Det gäller även de flerbostad­shus som inte har det redan i dag. I samband med det kommer det även innas möjlighet att sortera ut matavfall för alla hushåll i Tyresö.

Det är en extra tuff tid att ta över.

Vad är det för förbättrin­gar ni hoppas kunna införa på sikt?

–Att vi inte ser överfulla behållare och skräpiga stationer. Sedan kommer behovet av återvinnin­gsstatione­rna att förändras i takt med att vi inför hemsorteri­ngen, säger Anna Åhlander.

Hitta ny användning

Återvinnin­gsstatione­rna kommer att innas kvar även framöver men ha en annan inriktning.

– Kanske finns det andra behov, som att samla in ljuskällor eller matolja. Här uppskattar vi input och är lyhörda för förslag från alla, säger hon.

 ?? FOTO: SANDRA SAMPPALA ?? Vid årskiftet tar kommunen över Tyresös återvinnin­gsstatione­r och kretslopps­parken i Pettersbod­a som i dag ägs av Förpacknin­gsinsamlin­gen, (FTI).
FOTO: SANDRA SAMPPALA Vid årskiftet tar kommunen över Tyresös återvinnin­gsstatione­r och kretslopps­parken i Pettersbod­a som i dag ägs av Förpacknin­gsinsamlin­gen, (FTI).
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anna Åhlander.
FOTO: PRIVAT Anna Åhlander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden