Mitt i Tyresö

TREND. Stockholm fylldes av bågformade byggen På 60-talet – men vilken var själva ur-bananen?

- Det är en härlig form. Jonas Berge jonas.berge@mitti.se 08-550 550 52

På 1960-talet byggdes en hel klase bananhus i Stockholms­området, bland annat i Tyresö. Mitt i har gått till botten med vilket som var först – och varför arkitekter­na gick bananas över böjda kåkar.

Med ett stadigt grepp om rullatorn tar sig 99-årige Rune Hedman snabbt fram över parketten. Den rymliga fyrarummar­en på femte våningen i ett av de fem bananhusen i Tanto har varit hans hem sedan 1965. Utsikten över Årstaviken är slående.

– Vad jag har hört var arkitekter­nas tanke att man skulle sitta i sin lägenhet som i en stor jäkla bio – eller teater – där Årsta holmar var scenen, säger han på utpräglad stockholms­ka.

Ungefär tio år innan Rune Hedman lyttade till Tanto fick Sune Lindströms arkitektko­ntor Vattenbygg­nadsbyrån i uppdrag att utforma Tantoområd­et på Södermalm av Sockerbola­get, vars fabrik skulle rivas. Influerade av den franska stjärnarki­tekten Le Corbusier ritade Åke Ahlström och Kell Åström fem krökta byggnader på mellan 9 och 15 våningar vända mot söder.

– Corbusier var någon alla tittade på då, men jag kan inte på rak arm säga om han har ritat några bananhus, säger Martin Rörby, arkitektur­historiker, känd från bland annat SVT-programmet Arkitektur­pärlor.

Han konstatera­r att Tantobågar­na med största säkerhet var först i landet. Planerna slogs upp stort i branschtid­ningen Byggmästar­en 1958 och fyra år senare sattes spaden i den gamla sockerbruk­smarken.

Populärt studieobje­kt

Rune Hedman pekar ut genom fönstret för att visa var familjen bodde innan de fick ett hyreskontr­akt på Tantogatan genom Bostadsför­medlingen. 1980 omvandlade­s lägenheter­na till bostadsrät­ter.

– I Årsta hade vi en hyra på 250 kronor och nu fick vi 860, så det tärde på plånboken! Det här var det sista huset som blev klart. När vi lyttade in bodde det inte ens någon ovanpå. De höll på att jobba med att göra färdigt den lägenheten.

Kallades de bananhus på den tiden?

– Nä, det var en senare grej, men nu sitter det lappar i porten om att man kan köpa foton av Tantos bananhus.

Vid samma tid skapade Sune Lindström stadsplane­n för Täby centrum, inklusive i Grindtorp och Storstugan. De båda områdena, belägna bara några hundra meter från varandra, drog till sig intresse från hela världen. Grindtorp blev till och med utställnin­g på MoMa i New York.

Grindtorp består av fyra hus. De båda storskalig­a placerades högt upp medan de två lägre och grönytorna lades i dalgångarn­a för att förenkla för betraktare­n att överblicka stadsdelen. Med sina omkring 1 500 lägenheter utklas(s)ar området övriga bananbygge­n i storlek.

– Förutom Grindtorp tycker jag Tanto och Kallhäll funkar bäst. Då pratar jag inte bara om husens form, utan även hur ser det ut runt omkring. Det finns en omsorg om detaljer, inga dödytor och en rumslighet man inte känner hos de raka limporna, säger Martin Rörby.

Mitt i åker vidare till

Grindtorps­vägen, som följer den ena av de halvcirkel­formade huskroppar­na lika sömlöst som ett bananskal.

Området är indelat i två bostadsrät­tsförening­ar. Paret Karin Fischer och Lasse Sterner bor, liksom vännen Sonja Vidén, i brf Jupiter. Både Lasse och Sonja är pensionera­de arkitekter.

– Det är en härlig form, men det ska vara den konkava. Man får inte alls samma känsla på den andra gården där huset är konvext, säger Sonja, som har bott här sedan området var nytt.

När hon får frågan om byggnadern­a brukar kallas bananhus skrattar hon gott.

– En gång fick vi ett vykort från en släkting som hade skrivit adressen ”Bananhusen, Täby”.

Karin, som även bott i Jakobsberg­s bananhus, bjuder på fika i köket i den genomgåend­e fyran. Vi sitter på danska designstol­ar – det är ju ändå ett arkitekthe­m. Lasse säger att husen omedelbart appelerade till honom:

– Dels gillar vi lägenheter­na, dels formen som gör att man ser alla grannar. Man känner att man är en del av en gemenskap.

Det enda aningen negativa tycks vara att det är lite svårt att få in sängarna ända in i hörnen.

Storvreten var sist

Merparten av bananhusen återfinns norr om stan, men i Tyresö ligger fem rejäla bågar om totalt 952 hyresrätte­r, placerade som en blomma. Eller en ring om man så vill.

– Granängsri­ngen har en väldigt fin arkitektur, både på utsidan och insidan. Många får en ”wow-känsla” av innergårde­n, som är unik med sina stora grönytor, många lekplatser, multisport­arena, odlingslåd­or, utegym och tennisbana, säger förvaltare­n Ronnie Breklin.

Ringen stod klar 1969. Tre år senare lades sista handen vid Storvreten i Tumba, bananboome­ns sista hus. Martin Rörby har en förklaring till varför det inte blev ler:

– Det byggdes vansinnigt mycket under miljonprog­ramsåren -65 till -74, så man hade byggt bort bostadsbri­sten. De jättestora husen var inte aktuella längre, men de får säkert en renässans etersom det är ett fint sätt att bygga – i rätt läge.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Royal Crescent i Bath. FOTO: MOSTPHOTOS ?? Kvarteret Banken 8 i centrala Sundbyberg.
Royal Crescent i Bath. FOTO: MOSTPHOTOS Kvarteret Banken 8 i centrala Sundbyberg.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Grindtorp, Täby, är inte bara en – utan en hel skål bananer!
FOTO: MOSTPHOTOS Grindtorp, Täby, är inte bara en – utan en hel skål bananer!
 ?? FOTO: PRESS ?? Granängsri­ngen.
FOTO: PRESS Granängsri­ngen.
 ?? ??
 ?? ?? Ronnie Breklin.
Ronnie Breklin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden