Mitt i Tyresö

Trygghetsc­hatten ö uccé h s s ä r

◗K automatisk­t om du somnar på en bänk. En chatt där du kan kalla på hjälp utan att någon märker det. Nu förbereder SL lera nya steg för att öka tryggheten i kollektivt­raiken. ÖKNING. Dubbelt så många hör av sig om ordningsst­örningar

- P petter.beckman@mitti.se

Hanna Gimséus, 35, sitter på tvärbanan en sommarkväl­l 2023, på väg hem från jobbet i Liljeholme­n till Västerort där hon bor.

Det är halvtomt i vagnen när en extremt berusad man raglar ombord och slår sig ner mitt emot henne.

– Han försöker lörta och få min uppmärksam­het. När det inte funkar blir han otrevlig och börjar höja rösten, berättar Hanna som till vardags jobbar som graiker på tidningen Mitt i.

De andra på sätena omkring skruvar på sig, ingen visar tecken på att vilja ingripa. Hanna sitter med telefonen i knäet och försöker hålla skärmen så att mannen inte ser.

O

Inom några sekunder har hon fått kontakt med en operatör i SL:s trygghetsc­hatt.

– De svarar oerhört snabbt.

Jag får beskriva mannens utseende och var i tåget jag sitter. Och redan på nästa station kommer det två väktare ombord som lyter av honom.

Trygghetsc­hatten som SL införde 2020 har på några år bidragit till en fördubblin­g av antalet kontakter med resenärer, berättar Alpay Aksoy, operativ samordnare på SL.

– Det är tydligt att chatten behövdes. Tidigare har många väntat med att ringa tills de klivit av tåget. Det kan ju innas en reell risk att du själv blir hotad. Med chatten blir det lättare att slå larm tidigt.

Många chattkonta­kter handlar om att en medpassage­rare blir ofredad några säten bort. Hanna Gimséus har varit med om det också, en morgon på ett fullpackat pendeltåg drygt ett år tidigare.

– En man gick runt och skrek åt folk. Han valde ut en man med asiatiskt ursprung i sätet bredvid mig och började attackera honom med rasistiska påhopp.

Att ringa trygghetsc­entralen var för farligt, kände Hanna. Mannen antydde att han hade en kniv under jackan.

– Men chatten var helt fantastisk. De svarade omedelbart och skickade ut väktare som tog hand om mannen.

När Mitt i frågar runt bland SL-resenärer står det klart att chatten är populär. Alpay Aksoy på SL tycker att ännu ler borde höra av sig.

– Vi har en unik samordning med tillgång till alla olika personalgr­upper i kollektivt­raiken. Det går otast väldigt snabbt att få hjälp till platsen, säger han.

Och den viktigaste faktorn är resenärern­a själva, framhåller han.

De svarade omedelbart och skickade ut väktare.

urs

– Vi har 840000 resenärer därute varje dag. Det är väldigt många ögon och öron, en jätteresur­s!

Hanna Gimséus minns hur hennes händer skakade eter händelsen på pendeltåge­t.

– Men jag känner mig ändå tryggare nu när jag själv har upplevt hur bra systemet fungerar. Synd bara att det inte fanns när jag var yngre. 08-550 550 77

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden