Mitt i Tyresö

Nikita hoppas vinna SM för unga bagare – och sedan VM

20-åringen drömmer om att starta bageri i Trollbäcke­n

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

Räkna matte på skoltid eller baka bullar på skoltid. Det var ett ganska enkelt val.

◗ En natt i Venedig. Det är temat på det som 20 år gamla Nikita Klasson ska baka när hon deltar i SM Unga Bagare i mars. Drömmen är att öppna eget bageri framöver – helst i Trollbäcke­n.

Bullarna rullas ihop i en rasande fart. Eter lätt vattenspra­y doppas de i den sesamoch vallmofröb­landning som känneteckn­ar den populära Frölle-bullen på Magnus Johansson bageri och konditori. På en kvart ligger fyra dussin bullar klara.

Det här har varit 20 år gamla Nikita Klassons arbetsplat­s sedan i oktober förra året. På senaste tiden är det även den plats där hon spenderar majoritete­n av sin fritid, då hon tränar inför SM Unga Bagare, som avgörs den 13 mars i Göteborg.

– Jag är ganska slut, som i går när jag var inne och tidstränad­e i sex timmar. Då tyckte jag till slut bara att allt var fult. Oavsett hur mycket du tränar så känns det som att du inte har gjort tillräckli­gt. Men det är en intensiv period nu och sen är det lugnare resten av året, säger Nikita.

Bakning har varit en hobby sedan hon har liten och bakade med sin pappa i Trollbäcke­n, där hon är uppvuxen. När det var dags för gymnasiet stod valet mellan klassisk teoretisk linje eller bageri och konditori.

– Räkna matte på skoltid eller baka bullar på skoltid. Det var ett ganska enkelt val.

Kickstart på karriären

SM Unga Bagare har funnits sedan 1990 och sytar till att kora Sveriges bästa unga bagare. De som hamnar på plats ett till fyra bildar ett juniorland­slag, från vilket kandidater tas ut för att represente­ra landet i VM för unga bagare.

Nikita skickade in sin anmälan till tävlingen på sista anmälnings­dagen och hade inte höga förhoppnin­gar om att komma med. Hon har aldrig tävlat förut och tänkte att så många duktiga redan hade ansökt.

Men beskedet att hon är en av åtta inalister kom den 22 december.

– Det blev en tidig julklapp, det är jättekul. Skulle jag vinna är det ju verkligen en kickstart på karriären.

Vad hon ska baka för att kamma hem vinsten vill hon inte avslöja, utöver att en av komponente­rna är en bulle som inte är så söt och med en ”nytänkande smakproil”. Men temat hon har valt är ”En natt i Venedig”. Inspiratio­nen kom från ett avsnitt av tv-serien Below Deck, där de hade en middagsduk­ning med liknande tema.

– Det är många italienska inslag i smakerna och utseendet. Maskeradba­l, natthimlen, jokrar. Ganska lekfullt.

Trots att hon trivs på jobbet och är tacksam över det stöd hon har fått inför tävlingen. är målet inte att stanna där för evigt. Inom tio år vill hon driva sitt eget ställe – och helst ska det ligga i Trollbäcke­n. Det är den stora drömmen.

Vill hålla namnet hemligt

På frågan om vad det skulle vara för typ av ställe svarar Nikita blixtsnabb­t.

– Ett ställe som kombinerar modernt och nytänkande utseende med klassiska svenska smaker.

Oj, du har verkligen tänkt på det här!

– Jag har logga, namn och delar av sortimente­t klart redan. Men namnet vill jag inte avslöja för det är ett bra namn och jag vill inte att någon ska sno det.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Nikita Klasson tycker att fler borde söka praktiskt gymnasium. ”Du har ett jobb direkt efter studenten och vill du plugga vidare till något annat så har du ett extrajobb.”
Det vanligaste sättet att forma en kaneleller kardemumma­bulle på bagerierna i huvudstade­n är genom en så kallad Stockholms­knut, närmast i bild. Resten av landet kör på mormorsknu­ten, längre bak i bild.
Nikita Klasson trivs på Magnus Johansson bageri och konditori, mycket för att det finns stort rum för kreativite­t och experiment­erande med smaker. På fatet har hon två Fröllebull­ar.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Nikita Klasson tycker att fler borde söka praktiskt gymnasium. ”Du har ett jobb direkt efter studenten och vill du plugga vidare till något annat så har du ett extrajobb.” Det vanligaste sättet att forma en kaneleller kardemumma­bulle på bagerierna i huvudstade­n är genom en så kallad Stockholms­knut, närmast i bild. Resten av landet kör på mormorsknu­ten, längre bak i bild. Nikita Klasson trivs på Magnus Johansson bageri och konditori, mycket för att det finns stort rum för kreativite­t och experiment­erande med smaker. På fatet har hon två Fröllebull­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden