Mitt i Tyresö

Nytt fiskeförbu­d på nio platser i skärgården

Tidigare fritt fiske tas bort

- Eva Tonström eva.tonstrom@mitti.se

Nu förbjuds fiske på flera platser längs kusten i Stockholms skärgård. På fem av platserna blir det fiskeförbu­d året runt, bland annat i Dyviksmare­n.

Orsaken: Rädda gäddorna som håller på att försvinna.

TYRESÖ

Fiskeförbu­d införs på nio nya platser i Stockholms skärgård och en plats i Mälaren. Tidigare har det varit fritt fram att iska där året runt med spö, och lägga nät om man har iskerätt.

– Med de nya fredningso­mrådena är vårlekande isk nu fredade från iske i 62 vikar runt om i skärgården. Det är åtgärder som vi tar till för att främst freda beståndet av gädda, som är katastrofa­lt dåligt, säger Henrik C Andersson, länsiskeko­nsulent på länsstyrel­sen i Stockholm.

Gäddan allt mer sällsynt

Gäddan har försvunnit helt i stora delar av skärgården där de tidigare fanns, enligt Henrik C Andersson, och det har skett de senaste 20 åren.

– Det beror på flera saker, bland annat på isket. Där de fortfarand­e inns kvar är i innerskärg­ården och det är dem vi nu vill freda.

Fiskeförbu­det gäller alla typer av iskeredska­p, men reglerna påverkar främst fritidsisk­are, enligt Henrik C Andersson, eftersom det inte inns något yrkesiske kvar i de delarna av skärgården.

På fem av platserna – varav en är Dyviksmare­n i Tyresö – gäller nu iskeförbud året runt. I resten av områdena införs iskeförbud vissa tider på året.

Bra enligt Sportfiska­rna

Det är statliga Havs- och vattenmynd­igheten som har beslutat om de nya fredningso­mrådena, som började gälla 1 april i år. Men dagens förbud räcker egentligen inte, enligt Henrik C Andersson.

–Det är frustreran­de att det går så långsamt med utflyttnin­gen av trålgränse­n. Det storskalig­a iskets påverkan på skärgården­s ekosystem fortgår, samtidigt som vi har problem med gråsäl och skarv som äter upp isken.

Sportiskar­na är positiva till det utökade förbudet.

– Det är bra eftersom det ger isken lugn och ro att leka. Vi har varit med och föreslagit flera av de här platserna. Det är skyddade vikar där det samlas mycket isk och där gäddorna gärna leker, säger Nils Ljunggren, regionchef för Sportiskar­na region mitt.

Frustreran­de att det går så långsamt med utflyttnin­gen av trålgränse­n.

08-550 550 96

 ?? ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? Nu är vårlekande fisk fredade från fiske i 62 vikar runt om i skärgården och Mälaren.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON Nu är vårlekande fisk fredade från fiske i 62 vikar runt om i skärgården och Mälaren.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden