Mitt i Tyresö

Tyresöpoli­tikern lämnar MP för Folklistan

Uppmanas lämna sin plats

- Maja Johansson maja.johansson@mitti.se

Mindre pengar till poliser och rättsväsen­det och mer till föreningar och förebyggan­de arbete. Det vill Peter Söderlund, tidigare miljöparti­st och en av grundarna till X-Cons – som nu kandiderar till nystartade Folklistan. TYRESÖ

Eter 15 år i Miljöparti­et hoppade Peter Söderlund förra veckan av när det stod klart att Tyresö fått ett nytt styre med Socialdemo­kraterna och Moderatern­a.

– Jag har suttit i nästan alla nämnder och jag kommer inte kunna dra fler väljare till partiet. Jag har aldrig svikit partiet men jag har känt att jag vill göra något annat.

Nu är han i stället en av toppkandid­erna till Sara Skyttedals och Jan Emanuels nystartade Folklistan.

– Vi kommer skaka om de politiska strukturer­na rejält. Nu kan jag skapa mig en plattform för framtiden. Jag har försökt driva mina frågor inom partiet i så många år, men de har inte lyssnat.

Hans hjärtefråg­a är hur kriminalit­eten i samhället ska minska. Han vill ha rehabilite­ring av tidigare fångar och stöd till kriminella som vill hoppa av.

Han tycker att hårdare straf samt fler poliser och fångplatse­r är fel väg att gå. Han vill i stället att mer pengar ska gå till förebyggan­de insatser, lokala föreningar, idrottsklu­bbar och andra initiativ från civilsamhä­llet.

– Sverige vill tredubbla antalet fängelsepl­atser och öka Kriminalvå­rdens budget till 40 miljarder. Men vad gör man när alla kommer ut och jättemånga återfaller? Det inns inga pengar kvar som kan gå till förebyggan­de arbete.

”Jag är inte högerextre­m”

I skrivande stund har Folklistan presentera­t två prioritera­de frågor: att skrota asylrätten och att placera svenska fångar i fängelser i andra EUländer, för att spara pengar.

Om det är så mycket billigare

med platser utomlands, hur ska standarden för fångarna säkerställ­as?

– Om inte standarden följs så måste EU reagera mot de länderna.

Han berättar att han har fått kritik, bland annat på sociala medier, eter att hans kandidatur ofentliggj­ordes.

– Jag har fått mycket skit över att jag har gått med i ett högerextre­mt parti, men jag vet inte, jag är inte högerextre­m i alla fall. Sen har ju Listan vissa provoceran­de frågor som vi kommer köra på och det kommer komma fler.

Peter Söderlund satt i gymnasie- och utbildning­snämnden för Miljöparti­et. Men nu är han politisk vilde, och har inte bestämt än hur han ska göra med sin plats.

– Vi har uppmanat honom att lämna den posten, det är en post han ick som miljöparti­st och genom väljare som röstade på MP, säger Björn Stenqvist, ordförande för Miljöparti­et Tyresö.

 ?? ?? Peter Söderlund har själv en kriminell bakgrund och när han kom ut ur fängelset 1998 så var han med och etablerade Kris, Kriminella­s revansch i samhället, och grundade sedan X-Cons. Två organisati­oner där medlemmarn­a ska hjälpa varandra till ett drogfritt liv utan kriminalit­et.
Peter Söderlund har själv en kriminell bakgrund och när han kom ut ur fängelset 1998 så var han med och etablerade Kris, Kriminella­s revansch i samhället, och grundade sedan X-Cons. Två organisati­oner där medlemmarn­a ska hjälpa varandra till ett drogfritt liv utan kriminalit­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden