Mitt i Värmdö

Ö I FÖRVANDLIN­G. Nu är den gamla amfibiereg­ementet hemvist för öl och korkbåtar

- Rebecca Folkesson

Kajaker växer inte på träd. Men det gör kork som är ett av de miljövänli­ga material som Gustavsber­gsbon Emil Gyllenberg och Pelle Stafshede tillverkar sina nya kajaker av.

En verksamhet som inte hör hemma någon annanstans än i Skärgården enligt Emil Gyllenberg.

– Vi hittat en fantastisk lokal. Det inns en tradition av marin tillverkni­ng på Rindö och vi vill tillhöra den gemenskape­n, säger han.

Emil Gyllenberg började paddla när han var 17 år och har tävlat profesione­llt. I år är det hans tolte säsong som paddlare.

– Jag kan paddla i samma vatten hundra gånger men det är olika upplevelse­r varje gång. Detta är unikt med att göra saker på vattnet och det gör sporten så speciell, säger han.

Miljövänli­ga material

Kajakföret­aget Melker of Sweden grundades av Pelle Stafshedes och har tillverkat kajaker sedan starten 2015.

Det nya med kajakerna som ska tillverkas på Rindö är att de från och med i höst kommer produceras med mer miljövänli­ga material än tidigare.

– Vi har alltid strävat eter att jobba med så biobaserad­e material. Nu kommer de tillverkas av kork och liniber vilket gör kajakerna både miljövänli­gare och lättare, säger Emil Gyllenberg.

De kajaker som företaget nu säljer på sin hemsida kostar runt 30 000 kronor.

Lokal produktion

Tidigare har kajakerna producerat­s i Estland. Men det senaste året har de letat efter en lokal på Rindö för att bedriva sin verksamhet. Det stora röda huset och gamla militärbib­lioteket blev det självklara valet.

– Vi ska bevara så mycket som det går, exempelvis de handblåsta glasen. Ur ett kulturhist­oriskt perspektiv vill vi värna om gamla militärbyg­gnaderna på ön och försöka vara en del av communityn vi tillhör, säger Emil Gyllenberg.

Vill vara en upplevelse

Emil Gyllenberg och Pelle Stafshedes vision är att besökarna ska kunna njuta av öarnas lokala verksamhet­er och komma till deras verkstad och själva sätta sista skruven i sin egen kajak.

– Du kan gå ned till vattnet och provpaddla din kajak, sen äta lite ost på osterian och ta en bärs på lokala bryggeriet. Vi vill vara mer än produkten, en upplevelse. Det har alltid varit vår dröm, säger Emil Gyllenberg.

Varför ville ni hitta en lokal på Rindö?

– Rindö är en magisk plats som vi vill vara på med närhet till vatten och skärgård där våra kajaker passar perfekt. Dessutom är det bra förbindels­er och tillräckli­gt nära så vi kan vara på plats dagligen. Det gjorde valet enkelt. I dag samarbetar Melker of Sweden med Vaxholm komposit och har börjat arbeta på formerna till de nya kajakerna. Målet är att den nya lokalen ska renoveras och stå klar till nästa år.

Vi ska bevara så mycket som det går, exempelvis de handblåsta glasen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden