Mitt i Värmdö

Satsning ska få unga att klara skolan

Samordnare ska ge stöd så att unga inte dras in i kriminalit­et

- Pedagogen som anställs Han eller hon KÄLLA: VÄRMDÖ KOMMUN Eva Tonström eva.tonstrom@mitti.se

VÄRMDÖ

Många av Värmdös familjehem­splacerade barn hoppar av grundskola­n, och ännu fler går inte klart gymnasiet.

Det leder till utanförska­p, enligt Sam Assadi (S), ordförande i socialnämn­den.

– De här barnen är särskilt utsatta och löper stor risk att bli rekryterad­e in i kriminalit­et. Det vill vi hejda genom att vaccinera barnen med en bra skolgång, säger han

Nu ska kommunen fånga upp de här barnen. 750 000 kronor ska användas till att anställa en specialped­agog som ska stötta varje individ, med start nästa år.

Det rör sig om 16 barn och unga som går i årskurs sex till sista året på gymnasiet och gemensamt för dem är att de bor på någon form av boende.

Det kan vara familjehem, hem för vård eller boende (HVB), statens institutio­nsboenden (Sis) eller jourhem. Många av dem har bytt både boende och skola flera gånger, och ota utanför Värmdö.

Orsaker till att de placeras kan vara missbruk och psykisk ohälsa hos föräldrarn­a, ibland även hos barnet, eller annat som gör att de inte klarar att ta hand om sitt barn. Varför gör ni det här?

– För att skapa trygghet och säkerställ­a bra hälsa och skolgång hos de här barnen. Studier visar att en fungerande skolgång är den viktigaste åtgärden för att bryta rekryterin­gen och skydda barnen från kriminella miljöer.

Att anställa en pedagog till socialtjän­sten är ett ovanligt grepp, enligt Sam Assadi, men väldigt nödvändigt.

– Vi har inte hat förmågan att fånga upp alla de här individern­a, på grund av att det har saknats resurser och pedagogisk kompetens. Nu får vi det.

Individuel­la insatser

Skolan skyddar den unga på så många sätt, menar Johan Arnold, enhetschef för individoch familjeoms­orgskontor­et i Värmdö.

– Godkända betyg öppnar dörren till att läsa vidare på ● ● högskola, få jobb, bostad och massa annat som leder till ett fungerande liv. Plus att de känner hopp, och kan bli samhällsme­dborgare. Varför ska de annars ha förtroende för det här systemet, om de inte får vara en del av det, säger han.

Den nya läraren ska vara en länk mellan barnets boende, skolan, Bup och socialsekr­eterare, bland annat.

– Han eller hon ska också se barnets behov och se till att det skapas en plan med individuel­la insatser, säger Johan Arnold.

Det här är en permanent satsning som ska rulla på, enligt Sam Assadi, och beloppet kommer att justeras varje år. Varje år kommer också nya barn in i fokusgrupp­en.

De här barnen är särskilt utsatta och löper stor risk att bli rekryterad­e in i kriminalit­et.

 ?? ?? Johan Arnold, enhetschef för individ- och familjeoms­orgskontor­et i Värmdö, och Sam Assadi (S), ordförande i socialnämn­den.
35 barn och ungdomar i Värmdö är placerade på olika typer av boenden, 40 om man räknar tillfällig­a insatser. Den yngsta är ett år. Av dem är 16 med i kommunens skolsatsni­ng, övriga är antingen för gamla eller för unga.
23 procent av
del i Värmdösama­rbetets budget för 2024-2027, där det formuleras så här:
ska se till att övergången vid skolbyten fungerar bra, utan några glapp i tid eller innehåll för barnet.
ska även se till att barnet får de insatser som krävs för att bli trygg och kunna prestera bättre.
Johan Arnold, enhetschef för individ- och familjeoms­orgskontor­et i Värmdö, och Sam Assadi (S), ordförande i socialnämn­den. 35 barn och ungdomar i Värmdö är placerade på olika typer av boenden, 40 om man räknar tillfällig­a insatser. Den yngsta är ett år. Av dem är 16 med i kommunens skolsatsni­ng, övriga är antingen för gamla eller för unga. 23 procent av del i Värmdösama­rbetets budget för 2024-2027, där det formuleras så här: ska se till att övergången vid skolbyten fungerar bra, utan några glapp i tid eller innehåll för barnet. ska även se till att barnet får de insatser som krävs för att bli trygg och kunna prestera bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden