Mitt i Värmdö

Sly blir näring till rabatterna

Värmdös nya trädgårdsg­rupp sköter om 80 plantering­ar ◗ Värmdö har fått en ny utegrupp. Uppdraget: Att göra kommunen vackrare, på ett naturligt sätt. Det har gjort att tiden man lade på ogräs har minskat med 90 procent.

- Eva Tonström

Varför köra bort grenar och sly som rensas i kommunens naturområd­en till tippen, när man lika gärna kan lisa det och använda som extra näring i rabatterna?

Den frågan ställde sig några personer på kommunens parkavdeln­ing förra våren och de bestämde sig för att pröva.

Nu, ett och ett halvt år senare, har det visat sig vara en briljant idé. Inte nog med att plantering­arna runt kommunens skolor, förskolor och äldreboend­en blir vackrare, de mår bättre också, berättar Ieva Millers, gruppchef för Värmdös nya utemiljögr­upp.

– Det kallas för att mulcha och det innebär att man tillför näring och liv i jorden på ett naturligt sätt, säger hon.

Det här gör att de inte längre behöver använda konstgödse­l i någon rabatt.

Enkelt förklarat går det till så här: Eter att först ha rensat runt buskar och blommor läggs ny jord och ovanpå det ett lager lövkompost. Det är löv som man samlat ihop från hårdgjorda ytor som gångvägar och skolgårdar. Eter det läggs ett cirka tio centimeter tjockt lager lis på.

Fliset håller inne fukt om det är en torr sommar och suger upp väta om det regnar mycket, och skapar på det viset en bra balans, förklarar Ieva Millers.

Mindre tid på ogräsrensn­ing

En stor bonus med det nya arbetssätt­et, som de har märkt, är hur mycket mindre tid de måste lägga på att rensa ogräs, etersom liset håller ogräset borta.

– I stället för cirka tre timmar tidigare till en kvart nu på ett ställe. Vi sparar alltså 70 till 90 procent av vår arbetstid som vi kan lägga på annat än ogräs, säger hon.

Tiden det tar att lisa mot att köra till tippen är samtidigt något mer.

– Ett annat värde är kontakten vi får med människorn­a där vi jobbar – barnen, personalen och de äldre. Det blir en kontinuite­t, de vet vem som är deras trädgårdsm­ästare och han eller hon kommer tillbaka.

Målet är att skapa vackrare ytor med friskare växtlighet, och att det syns att någon sköter om det.

Vackrare ytor

Gruppen skapades i och med ett utökat uppdrag som tekniska driten ick från politikern­a hösten 2021. Det innebar att ansvaret för drit och skötsel skulle hållas samman under en avdelning.

– Tidigare har skolorna skött utemiljön själva, genom sina vaktmästar­e, säger Erik Ekelund, avdelnings­chef för tekniska driten i kommunen.

Då gjordes jobbet lite olika på olika platser, av olika människor, och det fanns ingen bra överblick, enligt Ieva Millers.

– Det här ledde till att det har blivit ganska etersatt skötsel på många håll. Det vi gör nu är att börja om från början. Vi tar bort växtlighet från fasader och stängsel och rensar ur alla rabatter, säger hon.

Sedan starten har de gått från tre till tio personer, varav två är utbildade trädgårdsm­ästare. Tillsamman­s har de hand om cirka 80 fastighete­r.

– Det är roligare att jobba när man har ansvar för ett område och ser att det blir skillnad, säger Jukka Loukusa, som jobbar i utegruppen.

Det kommer att ta tid innan allt är klart, men det mesta är påbörjat.

– Målet är att skapa vackrare ytor med friskare växtlighet, och att det syns att någon sköter om det. Det hoppas vi att Värmdöborn­a kommer att märka så småningom, säger Ieva Millers. eva.tonstrom@mitti.se 073-600 69 23

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Att slänga löv i sopsäckar är det värsta jag vet. Det är som att slänga bort guld. Värre.” säger Ieva Millers, ansvarig för Värmdös utegrupp, med kollegan Oskar Hasselgren i bakgrunden.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Att slänga löv i sopsäckar är det värsta jag vet. Det är som att slänga bort guld. Värre.” säger Ieva Millers, ansvarig för Värmdös utegrupp, med kollegan Oskar Hasselgren i bakgrunden.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Det känns bra att vi tar hand om naturmater­ial som vi kan ha stor nytta av i stället för att köra det till tippen”, säger Oskar Hasselgren (tv).
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Det känns bra att vi tar hand om naturmater­ial som vi kan ha stor nytta av i stället för att köra det till tippen”, säger Oskar Hasselgren (tv).
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? Jukka Loukusa och Oskar Hasselgren fördelar ut flis i en rabatt vid Ekedalssko­lan.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ Jukka Loukusa och Oskar Hasselgren fördelar ut flis i en rabatt vid Ekedalssko­lan.
 ?? FOTO: IEVA MILLERS ?? Bild från i somras, Munkmorask­olan.
FOTO: IEVA MILLERS Bild från i somras, Munkmorask­olan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden