Mitt i Värmdö

Rejält tapp – 200 000 färre valde nya bron

Ingen mätning på den gamla

- Johan Kristensen johan.kristensen@mitti.se FOTO: NACKA KOMMUN

Trafiken minskade rejält – med närmare 200 000 bilar – på nya Skurubron i november. Hur många bilar som i stället körde på gamla bron vet varken kommunen eller Trafikverk­et eftersom inga mätningar gjordes där.

SKURUBRON

Betydligt färre fordon passerade Skurubron i november jämfört med månaden innan. Traiken minskade med 11,6 procent jämfört med i oktober, vilket motsvarar närmare 200 000 fordon.

– Vi ser det som en naturlig minskning. Vi reser mindre på vinterhalv­året, säger Ulrika Haij, chef på traikenhet­en i Nacka kommun.

Transports­tyrelsens expert Jonny Geidne är inte heller överraskad över att traiken minskade på Skurubron i november, även om minskninge­n var betydligt större än vid trängselsk­atteportal­erna, där passagerna minskade med 3,7 procent.

– Jag vet att det inns luktuation­er även på de andra avgitsbela­gda broarna. Tittar du över året så skiljer det ganska mycket mellan olika månader, säger han.

”Lucka i mätningarn­a”

Transports­tyrelsen, Nacka kommun och Traikverke­t tror att traiken även minskade på Gamla Skurubron i november. Men ingen vet säkert.

Både Nacka kommun och Traikverke­t mätte traiken på Gamla Skurubron före och eter broavgiter­na infördes den 1 oktober. Men i november gjorde varken kommunen eller Traikverke­t några mätningar.

– Vi ick en lucka i mätningarn­a i november men från den 4 december mäter vi igen och ska mäta fram till maj, säger Ulrika Haij.

Många väljer gamla bron

Oavsett är hon säker på att ler bilförare än väntat fortfarand­e väljer den gamla bron.

– Vi har räknat med att ler väljer den gamla bron inlednings­vis och att traik på sikt lyttas över till den nya bron. Vi är på väg dit men är inte riktigt där än. Men det är fortfarand­e ler som väljer den gamla bron än vad vi trodde.

Agerar kommunen på något sätt om ler väljer gamla bron?

– Vi väntar ett halvår innan vi drar några större slutsatser om det är någon ökning på den gamla vägen eller inte.

Om trenden består?

– Då behöver vi se över om det bullrar mer och kanske behövs extra körfält för bussar. Det inns olika typer av asfalt vi kan använda för att minska buller, vi kan också sänka hastighete­rna och anlägga bullerskyd­d.

Under våren ska Nacka kommun alltså fortsätta med traikmätni­ngar på Gamla Skurubron för att få klarhet.

– Vi gör det för att kunna jämföra och se utveckling­en, säger Ulrika Haij.

Vi väntar ett halvår innan vi drar några större slutsatser om det är några ökningar på gamla vägen.

Ulrika Haij, chef på Nacka kommuns trafikenhe­t.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOHAN KRISTENSEN ?? Köer på Gamla Skurubron efter att avgifterna infördes på Skurubron den 1 oktober.
FOTO: JOHAN KRISTENSEN Köer på Gamla Skurubron efter att avgifterna infördes på Skurubron den 1 oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden