Mitt i Värmdö

Mobil vallokal ska få fler att EU-rösta

Värmdö kan få en mobil röstningsl­okal inför EUvalet 2024. I så fall blir det ingen röstning i Gustavsber­gsteatern, som tidigare år.

- Eva Tonström eva.tonstrom@mitti.se 073-600 69 23

Kommunen undersöker förutsättn­ingarna att kunna ha någon form av ambulerand­e röstningsl­okal under förtidsrös­tningen i EU-valet i vår.

Exempel på sådana lokaler kan vara pop up-tält, buss eller kommunens bokbuss. Fördelar med det är att röstningsl­okalen görs mer tillgängli­g för personer i hela kommunen, enligt utredninga­r som gjorts, att man når ut till platser med längre avstånd till vallokalen och platser med lågt valdeltaga­nde.

Ingen röstning på teatern

De konstatera­r också att köbildning­srisk behöver tas i beaktande och att ytan måste vara tillräckli­gt stor för att rymma flera röstningss­tationer. Lokalen måste också vara enkel att ställa upp och ta ned.

Det hela är ett initiativ från S, C, L och MP till kommunens valnämnd och de hoppas att det ska höja valdeltaga­ndet till EU-valet, som historiskt sett har varit lågt. 2019 var valdeltaga­ndet i Värmdö 60,3 procent, vilket ändå var högre än riket som låg på 55 procent.

Det skulle i så fall innebära att Gustavsber­gsteatern inte kommer att användas som röstningsl­okal i EU-valet 2024.

– Det inns flera kommuner som använt sig av mobila röstningsl­okaler. Vi ser att det här skulle kunna vara ett sätt att göra röstningen ännu tillgängli­gare även i Värmdö kommun och öka servicen för medborgarn­a, säger Karolina Krystek (S) valnämnden­s ordförande.

Valnämnden beslutade 25 januari att uppdra åt förvaltnin­gen att återkomma med förslag på en eller flera mobila röstningsl­okaler i Värmdö kommun.

EU-valet är den 9 juni, och förtidsrös­tningen öppnar 22 maj.

 ?? FOTO: VÄRMDÖ KOMMUN ?? Värmdö kommun läs- och skaparbuss kan bli röstlokal till förtidsrös­tare i EU-valet.
FOTO: VÄRMDÖ KOMMUN Värmdö kommun läs- och skaparbuss kan bli röstlokal till förtidsrös­tare i EU-valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden