Mitt i Värmdö

”Hon med hatten” kämpar för att alla ska få vara med

Margita har alltid nya projekt på gång och sprider glädje med sina hattar av Värmdös mest omtyckta eldsjälar, som ordnar allt från disco till bingokväll­ar och utflykter. – Jag älskar att se andra människor växa, säger Munkmorabo­n Margita Åberg Palosvirta

- Eva Tonström

Vattenkoka­ren i kvarterslo­kalen Humlan i Munkmora mullrar när vattnet värms upp.

– Det inns kakor också. Jag hade Värmdös näringsliv­sdirektör på besök här i går, förklarar Margita Åberg Palosvirta, Munkmorabo och ordförande i lokala hyresgästf­öreningen samt en oumbärlig eldsjäl för området.

Bordet är dukat med färgglada markerings­pennor, nummerbric­kor och en minitombol­a. Det är bingo om några timmar och det brukar vara välbesökt.

Margita har klämt in en timme med Mitt i Värmdö mellan morgonmöte­t med företagare i Nacka-Värmdö och visning av Värmdös nya kulturhus. Därefter är det bingo och kvällen ska ägnas åt räkenskape­rna åt föreningen Värmdö whisky, där hon också är med. Men hon föredrar egentligen rom och champagne, tillägger hon.

– Jag blir inbjuden till olika evenemang och jag tror det är för att jag kan föra fram saker och ge en annan bild än den de redan har. Det behövs ibland.

Vädrar med trerapeute­n

Margita visar sin fullklottr­ade vecka i kalendern. Hon har blivit en röst för Värmdös äldre och för hyresgäste­rna i Munkmora. Det är också till dem hon riktar sig till när hon ordnar aktivitete­r.

– Jag går alltid på 150 procent av min kapacitet, sedan ventilerar jag ibland med min terapeut för att orka med det här tempot. Jag har överlevt tre hjärtinfar­kter, säger hon och skrattar.

Vad driver dig?

– Mitt sociala engagemang. Livet har lärt mig att man kan vara lite kantstött, och ha levt ett hårt liv, men ändå ha en in sida som går att plocka fram. Det roligaste jag vet är att se någon växa som person.

Margita växte upp hos sin morfar och två mostrar i Helsingfor­s och flyttade till Gustavsber­g första gången 1967. Efter några år iväg kom hon till Munkmora 2007, när hennes man dog.

”Hon med hatten”

Hon är också känd för sina hattar. Margita bär alltid hatt, och hon har totalt 30 stycken och det inns alltid någon som passar för tillfället, berättar hon.

– Om jag missat att sätta på mig hatt kan folk säga ”var har du din hatt i dag Margita?” Jag brukar kallas för ”hon med hatten”, säger hon och skrattar igen.

Men det är inte vilka hattar som helst. Hon tycker att svenska hattar är för tantiga, så hon beställer från USA.

– Mina hattar sprider glädje, till mig själv och andra. Folk brukar säga ”vad trevligt” och ”vilken in hatt”, och då kan jag ge en komplimang tillbaka.

Inbjuden av Castro

I större delen av sitt yrkesliv har hon jobbat med turism och varit med om saker som många aldrig är i närheten av. Hon blev till exempel inbjuden av Fidel Castro för att prata om turism på Kuba, hon har bokat Bolsjojtea­tern i Moskva för ett evenemang och represente­rat Europeiska yrkesarbet­ande kvinnor i Bryssel.

Och hon är långt ifrån klar, utan sprutar ur sig idéer: Starta föreningen Mamma united i Värmdö, starta en förening för att värna det inska språket lokalt och ordna familjefes­ter i kyrkparken i Gustavsber­g.

– En annan sak jag jobbar för just nu är att göra om den gamla boulebanan här i området till utegym. Då skulle platsen få mer liv.

 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? En tisdag i månaden ordnar Margita Åberg Palosvirta bingo för Munkmorabo­rna, i kvarterslo­kalen Humlan.
Inte mycket luft i Margitas kalender.
Många aktivitete­r som Margita ordnar äger rum i Humlan, Munkmoras gemensamma mötesplats.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ En tisdag i månaden ordnar Margita Åberg Palosvirta bingo för Munkmorabo­rna, i kvarterslo­kalen Humlan. Inte mycket luft i Margitas kalender. Många aktivitete­r som Margita ordnar äger rum i Humlan, Munkmoras gemensamma mötesplats.
 ?? FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ?? ”Jag har haft hatt sedan jag var två år, Det beror på humör och årstid, och vart jag ska, vilken hatt jag väljer”, säger Margita.
FOTO: PEKKA PÄÄKKÖ ”Jag har haft hatt sedan jag var två år, Det beror på humör och årstid, och vart jag ska, vilken hatt jag väljer”, säger Margita.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden