Mitt i Västerort

Förslag: Låt föreningar­na använda skolornas hallar

Men är inte så lätt visar Mitt i:s undersökni­ng

- Klara B Orreteg Filip Magnusson

Fyra skolors idrottshal­lar

borde användas mer av

idrottsliv­et, anser M och

C. Men när Mitt i under

söker saken visar det sig

inte vara så lätt.

VÄSTERORT

Bristen på idrottshal­lar i Stockholm är stor, och i västerort väntas läget bli extra kritiskt när Vällingbyh­allen rustas upp under en treårsperi­od med start 2025. Då måste de idrotter som huserar i hallen evakueras till andra platser. Ledare har varnat för att barn och unga kan komma att sluta med sin sport.

Nya hallar är på gång, bland annat en i Ulvsunda. Men det räcker inte, menar Moderatern­a och Centerpart­iet i staden. De vill nu att samtliga skolhallar blir bokningsba­ra för föreningsl­ivet.

Cirka 35 av de 120 grundskolo­r i staden har hallar som man bedömer borde kunna används mer.

– Under vår förra mandatperi­od ville vi arbeta mot lokalbrist­en genom att erbjuda skolorna installera speciella passersyst­em. Den satsningen inns inte längre kvar, säger opposition­sborgarråd­et Andrea Hedin (M).

Fyra hallar

I västerort har Moderatern­a pekat ut fyra skolidrott­shallar: Backlurask­olans, Maltesholm­sskolans, Vinsta västra grundskola­s samt Solhemssko­lans.

– Det är hallar som står tomma kvällstid och helger som vi önskar används för föreningsl­ivet, säger Andrea Hedin.

Men när Mitt i undersöker saken visar det sig inte bli så enkelt.

– Vi har en hall som ligger i ett k-märkt hus som inte kunnat tillgängli­ghetsanpas­sas fullt ut. Jag antar att det och att hallen inte är fullstor gör att den inte hyrs ut, säger Solhemssko­lans rektor Martin Hellstadiu­s Rangborg.

Renovering­ar har pågått

– Vår idrottshal­l har renoverats det senaste året. Därför har vi inte hat kvällsakti­viteter där, säger Maltesholm­sskolans rektor Anna Morberg.

På Vinsta västra säger rektorn Nina Alshammar:

– Vi hyr på egen hand ut hallen till bland annat Blackeberg­s basket på vardagar. Jag ser inte att hallen kan användas mer än den görs.

På Backlurask­olan verkar det dock som att det inns öppningar.

– Vi har nog g aldrig fått frågan tidigare om att låna ut idrottslok­alen, säger Emma Runestig, administra­tiv chef.

Andrea Hedin hävdar att utgångspun­kten ändå måste vara att använda dem mer. – Vissa lokaler kan användas för knattegymp­a, andra för matcher. Skolorna har ett tufft ekonomiskt läge och hyresintäk­terna kan öka på detta sätt.

Johan Heinonen (S), ordförande idrottsnäm­nden, menar att den idrottsmil­jard staden satsat gör att man i snabb takt kan bygga hallarna som behövs, men håller med M och C om att man bör försöka hyra ut fler av de outnyttjad­e hallarna.

– På vissa skolor inns det flera utmaningar, men där jobbar vi för att hitta lösningar.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Enligt Moderatern­a skulle användande­t av ytterligar­e 35 skolhallar möjliggöra cirka 4 500
fler bokningsba­ra timmar i månaden.
FOTO: MOSTPHOTOS Enligt Moderatern­a skulle användande­t av ytterligar­e 35 skolhallar möjliggöra cirka 4 500 fler bokningsba­ra timmar i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden