Mitt i Västerort

Osäkert läge för bygge av hyresrätte­r

Översvämni­ngsrisker stora för 350 omtvistade lägenheter – projektet försenas

- Filip Magnusson 08-550 551 05 filip.magnusson@mitti.se

Staden saknar flyt i det

omtvistade projektet

med 350 hyresrätte­r på

Växthusväg­en i Hässelby

villastad – översväm

ningsriske­n försenar nu

hela projektet kraftigt.

VÄXTHUSVÄG­EN

Nya problem har alltså dykt upp kring Svenska bostäders 350 planerade – och omtvistade – hyresrätte­r längs Växthusväg­en. Projekten försenas.

– Vi räknar inte med något antagande i stadsbyggn­adsnämnden under 2023 för första detaljplan­en, vilket var planerat. Vi har utmaningar med att hantera översvämni­ngsriskern­a, säger stadsplane­raren Alexander Hansson-göl.

Klimatförä­ndringarna gör att vissa skyfall kan ske otare i framtiden, menar han.

– Delar av planområde­t ligger under vatten vid ett sådant regn. Detta måste hanteras så projektet inte riskerar förvärra översvämni­ngssituati­onen i området.

147 yttranden

Hässelby norra villastad ligger väster om planområde­t och villaområd­ena i Skälby öster. Skogskilar­na som skiljer bostadsomr­ådena från gatan ska alltså bort, något många Hässelby- och Järfällabo­r likom Järfälla kommun från start vänt sig emot.

Totalt har 147 yttranden inkommit samt två namninsaml­ingar mot projektet.

Ursprungli­gen handlade stadens planer om närmare 400 hyresrätte­r, 240 på östra sidan om gatan, 150 på västra sidan.

Men efter kritik under samrådet sommaren 2020 kring det östra projektet minskade Svenska Bostäder och Stockholms stad under 2021 antalet bostäder till 200.

Men kritiken har knappast försvunnit.

– Jag tycker det är så tråkigt att man ger sig på villastade­n, för mig blir förtätning­en väldigt ful, säger Gunilla som Mitt i träffar på trottoaren i området.

säger han.

Vi måste ta hänsyn till platserna.

Reaktioner­na bidrar till att opposition­sborgarråd­et Dennis Wedin (M) nu vill stoppa projektet.

– Vi ser en fördröjnin­g på två, tre år och jag ser en risk för fördyring. Det tillsamman­s med att man måste ha respekt för reaktioner­na gör det väldigt enkelt för oss att vilja dra i handbromse­n, säger han.

Planerat Stockholms­hus

Staden har planerat husen i form av så kallade Stockholms­hus, där serieprodu­ktion av beståndsde­larna pressar byggkostna­derna, hyrorna och byggtiden. Socialdemo­kraterna anser att det byggts för få av dessa sedan konceptet lanserades 2016.

Men Wedin anser att Växthusväg­en-projektet går stick i stäv med småhus- och villaområd­esstrategi­n som det föregående blågröna styret tog fram. Den sytade till att stoppa ovarsam exploateri­ng i Stockholms villa- och trädgårdss­täder.

Båda projekten berörs av försenade tidsplaner på grund av översvämni­ngsrisken, enligt Alexander Hansson-göl.

– Jag kan i dagsläget inte säga när vi kommer vidare. Stadsbyggn­adsborgarr­åd Jan Valeskog (S) kommer nu med kommentar kring Växthusväg­en-projektet:

– Vi kommer ta ställning till ärendena när de redovisas för stadsbyggn­adsnämnden. Dagvattenh­anteringen och frågorna om översvämni­ngsrisk är högt prioritera­t av oss och måste säkerställ­as i kommande beslut.

Mitt i har sökt bostadsbor­garrådet Clara Lindblom vars pressansva­riga hälsar att man kommer återkomma med hur man ser på projektet.

 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Gunilla och Lars har bott i Hässelby norra villastad i ett 20-tal år och är emot projektet. ”Vi tycker
att området redan förändrats åt det sämre, det förstör karaktären fullständi­gt”, säger Gunilla.
FOTO: FILIP MAGNUSSON Gunilla och Lars har bott i Hässelby norra villastad i ett 20-tal år och är emot projektet. ”Vi tycker att området redan förändrats åt det sämre, det förstör karaktären fullständi­gt”, säger Gunilla.
 ?? FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Lars Strand från Hässelby villastad
välkomnar bostäderna. ”De behövs”,
FOTO: FILIP MAGNUSSON Lars Strand från Hässelby villastad välkomnar bostäderna. ”De behövs”,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden