Mitt i Västerort

Extrapenga­r ska mildra pendelkris­en

De vill skydda kollektivt­rafiken

- Petter Beckman petter.beckman@mitti.se

Det höjda priset på

Sl-kortet gör att man

slipper göra fler stora

nedskärnin­gar,, enligt

regionråde­t Anton Fen

dert (MP).

Öronmärkta pengar

ska också minska kaoset

i pendeltågs­trafiken.

STOCKHOLM

Under hösten har tågbolaget MTR bara kunnat leverera 8090 procent av den beställda pendeltrai­ken. Majoritete­n i regionen kallade förra veckan läget pendeltågs­traiken för oacceptabe­l, när de la fram sitt budgetförs­lag för 2024.

– Vi öronmärker nu 75 miljoner för att få bukt med kaoset, säger Anton Fendert (MP), traikregio­nråd.

Vad det innebär konkret ska förvaltnin­gen återkomma om.

När blir det åter 100 procent?

– Jag kan inte lova något. Men min förhoppnin­g är att vi med det här tillskotte­t ska kunna få full leverans, säger Fendert.

I budgeten höjs Sl-kortet med 50 kronor nästa år och med ytterligar­e 40 kronor 2025. Det kan jämföras med den 20-lapp i höjning som Moderatern­a föreslagit.

Nedskärnin­gar ligger fast

De nedskärnin­gar på busslinjer runt om i länet som redan är aviserade inför 2024 ligger fast. Inom kort kommer också förslag på hur innerstads­bussarna ska anpassas eter det minskade bussresand­et.

Den enda satsning som görs inom kollektivt­raiken inför 2024 blir att åldersgrän­sen för att barn ska få åka gratis med en betalande vuxen höjs från 7 till 11 år.

SL- taxan fryses också under 2024 för alla med reducerad avgit: ungdomar, studenter och pensionäre­r – en prioriteri­ng av de grupper som har det svårast att få ekonomin att gå ihop, enligt den politiska majoritete­n.

Moderatern­as kritik mot traikbudge­ten är hård:

– De lovade mer, bättre och billigare. Det blir mindre, sämre och dyrare. S, C, MP och V genomför nu de största nedskärnin­garna i Sl-traiken på decennier och den största prishöjnin­gen på 20 år. De ljög. Stockholma­rna betalar, säger Kristofer Tamsons (M), opposition­sregionråd.

”Så långt det är möjligt”

Anton Fendert (MP) svarar:

– Det går inte att ta moderatern­as kritik på allvar. De har föreslagit taxehöjnin­gar och taxesänkni­ngar om vart annat, beroende vad som låter bra. Vi har nu lagt en budget som skyddar kollektivt­raiken så långt det är möjligt i ett mycket svårt läge.

Totalt ökar SL:S anslag med 1,1 miljarder, vilket är en ökning på 10 procent. Av detta kommer 250-300 miljoner från biljettpri­shöjningen.

Går inte ta Moderatern­as kritik på allvar.

 ?? Trafikregi­onråd Anton Fendert (MP).
FOTO: TOM M KRONESTEDT ??
Trafikregi­onråd Anton Fendert (MP). FOTO: TOM M KRONESTEDT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden