Mitt i Västerort

Åldersgrän­s för sommarjobb

Ungdomar ska erbjudas kommunala feriejobb nästa sommar

- Emma Löf Hagström Filip Magnusson

Det känns inte som att alla 14-åringar är mogna för ett sommarjobb.

pilotproje­ktet. Som av en händelse träffar vi 15-åriga Ayla Cvrk vid Spånga centrum. Hon är på väg att skriva på några sista papper inför sommarjobb­et som kolloledar­e hon fått i Järva.

– Jag tycker 14 låter lite tidigt, man kommer ju arbeta hela livet sedan och jag vet inte hur redo alla är i den åldern att ta ansvar för ett sommarjobb.

Hon och kompisen Rana Guler är båda intressera­de av att jobba med människor och barn när de blir äldre.

– Det känns inte som att alla 14-åringar är mogna för ett sommarjobb. Däremot tycker jag det är bra att möjlighete­n inns för de som är motiverade till det, säger Rana.

Rapport ratar stadens jobb

För ett tag sedan släpptes en rapport där Institutet för arbetsmark­nads- och utbildning­spolitiskt utvärderin­g, IFAU, hade gjort en sammanstäl­lning av Stockholms stads feriejobbs­program mellan 2012 och 2018.

Personerna bakom rapporten, Björn Tyrefors, lektor i nationalek­onomi på Handelshög­skolan och forskare vid Institutet för näringsliv­sforskning samt Daniel Knutsson vid Örebro

(S).

B ORRETEG universite­t, pekade på starka samband mellan att ha hat ett sommarjobb via staden och lägre inkomster i framtiden, se faktaruta.

– Det är bättre att använda mer pengar på de socioekono­misk svaga och mindre på de relativt starka. För de relativt socioekono­miskt starka ungdomarna verkar programmet vara skadligt, säger Björn Tyrefors.

Så när till exempel Järva

nu prioritera­s så tycker ni

det är helt rätt?

– Ja, vi har också förordat att man ska rikta sig mot socioekono­miskt svagare grupper i stället. I USA har man sett önskvärda effekter på denna grupp i form av lägre kriminalit­et, dock inte så mycket på arbetsmark­naden. Men det kan man ju ta reda på nu.

Emilia Bjuggren menar är det svårt att dra ordentliga slutsatser av rapporten.

– De tittade på ungdomar med normalgoda förutsättn­ingar, och bara på de första åren eter gymnasiet. Vad hade hänt om de inte fått något jobb alls? Vi vet att fler av de unga som hat jobb inom staden sökte sig till offentlig sektor, och tyvärr är löneläget är lägre där.

Eter sommaren ska projektet utvärderas.

– Vi hoppas på att vi ser de här positiva effekterna som vi tror att vi kommer göra. Blir det så kommer vi gå vidare och implemente­ra arbetssätt­et i våra verksamhet­er ordentligt, säger Emilia Bjuggren.

 ?? FOTO:
JESSICA
OSCARSSON ?? Björn
Tyrefors.
FOTO: JESSICA OSCARSSON Björn Tyrefors.
 ?? ?? Emilia
Bjuggren
FOTO: KLARA
Emilia Bjuggren FOTO: KLARA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden