Mitt i Västerort

Gaming ska locka fler till fritidsgår­den

Nytt rum med tio datorer har öppnat på Tegelhögen i Vällingby

- Filip Magnusson

Det ska inte bli någon high chaparral.

Ungdomarna kan spela

på plats inne i nya

lokalen med tio datorer

– likväl som hemifrån.

Ett digitalt gaming-rum

är nya satsningen som

ska locka fler till fritids

gårdarna.

VÄLLINGBY

– Vi måste nå ler tjejer, nyanlända och unga med funktionsh­inder. Då behöver vi sänka tröskeln så ler vågar närma sig fritidsgår­darna. De beskrivs ota i en negativ klang, men våra gårdar är trygga mötesplats­er i dag, säger Henrik Myrhvold som är ansvarig för Hässelby-vällingbys fritidsgår­dar.

Det är fredag morgon en vecka eter ett staden öppnat nya gaming-rummet på fritidsgår­den Tegelhögen. Henrik Myhrvold visar oss lokalen som tidigare var kontor åt fritidsled­arna. Tio datorer har köpts in.

– Fritidsled­arna har lyttat upp sitt kontor en våning i huset, det här var en bra plats för rummet.

Snett nedanför oss ser man fritidsgår­dens inomhushal­l där ungdomarna i princip kan göra det mesta i idrottsväg. Men i dag tycks fotboll, pingis, volleyboll, handboll, basket, boxning, dans och allt annat stå sig slätt i konkurrens­en. Det är ”gibba” som gäller, menar Henrik Myhrvold.

– Det är det allra mest populära på våra prova pådagkollo­n.

Ledare övervakar allt

I skrivande stund är det bland annat Roblox, Minecrat och schack som ungdomarna kan lira i det stänga ”digitala rummet”, oavsett om det är på plats eller hemifrån.

– Man har access även hemifrån och en utbildad gamingleda­re från vår personal är alltid inne och övervakar allt. Det ska inte bli någon high chaparral.

Personalen inns också där för att vuxna inte ska kunna ta sig in i spelet och utsätta någon för grooming.

Rummet öppnades 12 april och ungdomar från hela Stockholm är välkomna. 240 000 kronor kostar satsningen årligen.

– Det är fortfarand­e lite för tidigt att säga hur stort intresset blir, men jag tror detta blir skitbra. Jag tycker det är värt kostnaden, men nu måste vi också leverera, säger Henrik Myhrvold.

Ser du några problem med att gamingen och skärmtiden ökar på gården?

– Alla nya ungdomar som kommer kanske inte kommer röra på sig. Men de kommer få en meningsful­l fritid, spela med vänner under kontroller­ade former, vilket skapar gemenskap och motverkar psykisk ohälsa.

– Kanske lirar man en timme och får veta att vi har pizzabakni­ng i köket eteråt och hänger med på det också. Det är de ungdomarna vi vill nå.

Varför tror ni att gaming ska locka dem ni vill nå?

– Vi vet att många med neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar kan ha lättare att delta i digitala sammanhang. Detta är ett försök i att bredda vårt utbud, jämna ut könsskilln­ader och öka mångfalden samtidigt som vi verkar på arenor som många unga vill vara på. De som hittills inte vågat komma till oss kan nu delta digitalt och få ansikten på fritidsled­arna.

 ?? På Tegelhögen­s fritidsgår­d.
FOTO: FILIP MAGNUSSON ?? Henrik Myhrvold, biträdande chef för den förebyggan­de verksamhet­en i Hässelby-vällingby, visar Mitt i det nya gaming-rummet inne
På Tegelhögen­s fritidsgår­d. FOTO: FILIP MAGNUSSON Henrik Myhrvold, biträdande chef för den förebyggan­de verksamhet­en i Hässelby-vällingby, visar Mitt i det nya gaming-rummet inne

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden