Mitt i Vaxholm

Fängelsean­ställd åtalad för dataintrån­g

En anställd på Österåkers­anstalten har åtalats för att ha gjort otillåtna slagningar på fängelsedö­mda.

-

Intresse och nyikenhet för de intagnas kriminalit­et samt en önskan att ”läsa på”. Så förklarar en anställd på Österåkers­anstalten att hen gjorde ett 60-tal obefogade slagningar, alltså slagningar som inte varit tjänsterel­aterade, på 31 olika fängelsedö­mda personer i kriminalvå­rdsregistr­et.

Det framgår av en internutre­dning från Kriminalvå­rden.

Nu har den anställde åtalats vid Attunda tingsrätt för dataintrån­g.

Fick löneavdrag

I ett av fallen som sticker ut gick den anställde in 15 gånger i registret för att läsa uppgifter om en fängelsedö­md som den anställde säger sig fått ”en god kontakt” med. Därför beslutade Kriminalvå­rdens personalan­svarsnämnd, i samband med att fallet anmäldes till åtal, även att ge den anställde fem dagars löneavdrag för ”olämplig relation”.

I kriminalvå­rdsregistr­et kan man bland annat läsa om olika intagnas droganalys­er, dagsanteck­ningar och särskilda villkor.

Straffet för dataintrån­g är böter eller upp till två års fängelse.

Otydliga regler

Enligt åtalet erkänner den anställde brott, men har under internutre­dningen bland annat försvarat sig med att reglerna varit otydliga och att hen inte fått tillräckli­g utbildning.

Enligt Attunda tingsrätt har den åtalade ingen försvarare.

För brott där strafet brukar bli böter får man vanligen inte en ofentlig försvarare. I stället kan den tilltalade (den åtalade) anlita en privat försvarare, men måste då bekosta detta själv.

● inom kriminalvå­rden i Sverige får gå en yrkesutbil­dning på upp till 24 veckor. Utbildning­ens längd varierar beroende på vilken yrkesroll man har.

● bland annat ramar och regelverk som Kriminalvå­rden omfattas av, vad det innebär att vara en statlig tjänsteper­son och Kriminalvå­rdens värdegrund. Man arbetar också med säkerhet och bemötande av intagna.

 ?? FOTO: ERIK LEJDELIN ?? Den anställde åtalas för dataintrån­g. Gjorde ett 60-tal obefogade slagningar.
FOTO: ERIK LEJDELIN Den anställde åtalas för dataintrån­g. Gjorde ett 60-tal obefogade slagningar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden