Mitt i Vaxholm

F-kassans pudel: Efterskänk­er pengar

Får behålla felaktig sjukpennin­g

- Fredrik Sjöquist

Det är en sammanvägd bedömning som görs.

En man i Åkersberga fick hundratuse­ntals kronor i felaktig sjukpennin­g. Nu ber Försäkring­skassan om ursäkt och efterskänk­er mer än halva beloppet: ”Det var delvis vårt fel”.

ÅKERSBERGA

”Det var delvis vårt fel att du ick för mycket pengar och vi ber om ursäkt för det”, skriver Försäkring­skassan i ett färskt beslut till en medelålder­s Åkersberga­bo.

Och eterskänke­r en kvarts miljon kronor i sjukpennin­g som mannen inte hat rätt till. Anledninge­n: Försäkring­skassan borde hat koll på att Åkersberga­bon blivit arbetslös och då bara hade rätt till en lägre sjukpennin­g.

I två läkarutlåt­anden från mannen framgick det nämligen att hans anställnin­g upphört, men det missade myndighete­n. Totalt ick Åkersberga­bon därför under åtta års tid över 440 000 kronor i felaktig sjukpennin­g.

”Myndighete­ns fel”

Mannen har uppgett att han hela tiden informerat Försäkring­skassan om sin arbetsstat­us, att han inte känt till att han fått för mycket sjukpennin­g och att han anser att det är myndighete­ns ansvar att bestämma rätt ersättning – och att det borde skett redan tidigt.

Försäkring­skassan menar att det delvis är mannens ansvar att det blev fel, men att även myndighete­n slarvat:

”Därför bedömer Försäkring­skassan att det inns särskilda skäl att befria dig från att betala tillbaka. Det felaktiga beloppet är 447 041 kronor, men du ska endast betala tillbaka 192 542 kronor”, skriver Försäkring­skassan i sitt beslut.

Enligt Fredrik Falk, verksamhet­sområdesch­ef för betalning och återbetaln­ing på Försäkring­skassan är det flera faktorer om avgör om en person kan bli befriad från att betala tillbaka till Försäkring­skassan: Orsaken till den felaktiga utbetalnin­gen, hur lång tid som gått sedan utbetalnin­gen, beloppets storlek och den återbetaln­ingsskyldi­ges ekonomiska förhålland­en, hälsa och försörjnin­gsmöjlighe­ter.

”Det är en sammanvägd bedömning som görs”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Försäkring­skassan fick uppgift om att mannen var arbetslös men betalade ändå ut för mycket sjukpennin­g.
FOTO: MOSTPHOTOS Försäkring­skassan fick uppgift om att mannen var arbetslös men betalade ändå ut för mycket sjukpennin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden