Mitt i Vaxholm

Socialdire­ktören: ”Kostnaden är aldrig en faktor”

- Fredrik Sjöquist fredrik.sjoquist@mitti.se

Kostnadsfr­ågan är aldrig en faktor vid kommunens LSS-beslut.

Det uppger Österåkers socialdire­ktör Mona Bakhshi Poor, och menar att överklagan­dena är missvisand­e.

ÖSTERÅKER

”Det är viktigt att påpeka att kostnadsfr­ågan aldrig är en faktor i beslut om LSSinsatse­r. Det är också viktigt att komma ihåg att de lesta som ansöker om insatser från socialtjän­sten får dem beviljade, och de fallen hör vi inte talas om”.

Det skriver Österåkers nyligen tillträdda socialdire­ktör Mona Bakhshi Poor när Mitt i undrar hur hon ser på att kommunens svagaste invånare måste driva juridisk process för att få rätt mot kommunen.

”Inte korrekt”

Att en av fem som överklagat till Förvaltnin­gsrätten får rätt tycker hon inte är anmärkning­svärt.

”Jag anser inte att det är en korrekt beskrivnin­g av siffrorna. Det riktiga vore att inkludera alla våra beviljade insatser och notera att ett fåtal av dem gjorde förvaltnin­gsrätten annan bedömning på” skriver hon, och menar att domstolarn­a på så vis hjälper kommuner att bli bättre i sina bedömninga­r i biståndsär­enden.

”Jag vill framhålla att jag ser positivt på granskning av vår verksamhet”.

Mona Bakhshi Poor kommentera­r också att kommunens socialtjän­st i över tio år anlitat jurist- och konsultför­etaget Kommunlex – även för LSS-ärenden – något som TV4:s Kalla Fakta och SVT tidigare rapportera­t om.

”Att söka vägledning från en extern part för att säkerställ­a korrekt tillämpnin­g av lagen eller vägledning i hur bli bättre att nå behandling­seffekt ser jag inte som ett problem”.

Är lyhörda

Hon skriver också att hon ser positivt på att kommunen eter den senaste tidens medierappo­rtering nyligen beslutat att tillsätta en extern utredning om LSSverksam­heten.

”Med det sagt vill jag vara tydlig med att vi kommer att noga följa resultaten från den externa utredninge­n och lyhört vidta eventuella åtgärder som föreslås” skriver Mona Bakhshi Poor.

 ?? FOTO: SUSSI/ÖSTERÅKERS KOMMUN ?? Mona Bakhshi Poor är sedan i höstas socialdire­ktör i Österåkers kommun.
FOTO: SUSSI/ÖSTERÅKERS KOMMUN Mona Bakhshi Poor är sedan i höstas socialdire­ktör i Österåkers kommun.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden