Mitt i Vaxholm

Penny nosade upp 2000 år gamla mynt

1 200 kronor för antika mynt vid Ormstaån

- Louise Kristoffer­sson

Hade hon levt hade hon fått ett extra hundben nu.

Mikael Strömsten tog en promenad med hunden utmed Ormstaån och hittade antika mynt från ett forntida rike i Indien.

Sen glömde han bort fyndet.

23 år senare får han ersättning för mynten – 1 200 kronor.

VALLENTUNA

– Det var på den tiden jag rökte, så jag var väl på väg för att köpa cigaretter, säger han när vi ses vid Ormsta station. Det låg en liten närbutik där, säger han och tittar upp i backen på Ormstaväge­n.

Som han gjorde då svänger vi in på gångvägen utmed Ormstaån.

Hunden gjorde det hon behövde göra.

– Men så började hon krafsa lite här, säger han och stannar till ett femtiotal meter söderut. Och då såg jag något på marken. Det var ett mynt som såg väldigt ålderdomli­gt ut.

Han krafsade någon decimeter ner i jorden och hittade tre mynt till.

Från Kushanimpe­riet

Att de var gamla såg han. Men vad var det för föremål och vad skulle han göra med dem?

Kommunen hänvisade honom till Myntkabine­ttet, där han lämnade in dem.

Några månader senare kom de tillbaka med ett rekommende­rat brev. Det stod att det var bronsmynt från det indiska Kushanimpe­riet år 55 – 105 eter Kristus.

De var alltså nästan 2 000 år gamla.

Han tog behöll två och la i en burk som hamnade i klädkammar­en. Hans dotter fick ta hand om de andra två. Sen glömde han bort dem. För en månad sedan städade han klädkammar­en och mynten dök upp ur gömmorna. I samband med det såg han en artikel om ett par som hittat en stor myntskatt. Där fick han veta att fornfynd måste anmälas till Riksantikv­arieämbete­t, RAÄ.

– Aj då, nu hamnar man väl inför skranket tänkte jag. Vi åkte och lämnade in mynten.

Fick ersättning

Den här gången stannade mynten på RAÄ som nu beslutat att Mikael Strömsten får en liten ersättning med 300 kronor styck, motsvarand­e metallvärd­et för mynten.

Mikael Strömsten har inga synpunkter på summan. Men han är nyfiken på hur mynten från det nordindisk­a riket hamnat vid Ormsta.

– Det vore kul om någon kunde ta reda på hur mynten hamnade här. Det finns ju något som heter Gullbron en bit neråt Ormstaån. Fredrik Mörk som var kulturpers­onlighet här i Vallentuna hade mycket teorier. Han hittade gamla bryggor i marken vid Gullbron. Det ska också finnas en gammal sägen om en båt lastad med mynt och guld som förliste där för länge sen.

Hunden Penny gick bort

Mynten tillhör nu staten, 23 år eter att de hittades.

– Det som förvånar mig är bara att varken kommunen eller Myntkabine­ttet sa att jag skulle höra av mig till Riksantikv­arieämbete­t. I så fall hade jag ju gjort det.

Hunden som hittade mynten hette Penny. Hon dog i livmoderca­ncer kort eter att fyndet gjorts och lämnade familjen i sorg.

– Hade hon levt hade hon fått ett extra hundben nu.

 ?? FOTO: MIKAEL STRÖMSTEN ?? Mynten är i brons och kommer från Kushanimpe­riet i Indien under kejsarna Soter Megas och Vima Kadphises runt 55–105 efter Kristus. Det till höger har ett inpräglat porträtt med stråldiade­m och en spira på åtsidan. Även det vänstra myntet har ett porträtt.
FOTO: MIKAEL STRÖMSTEN Mynten är i brons och kommer från Kushanimpe­riet i Indien under kejsarna Soter Megas och Vima Kadphises runt 55–105 efter Kristus. Det till höger har ett inpräglat porträtt med stråldiade­m och en spira på åtsidan. Även det vänstra myntet har ett porträtt.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ?? Flatcoated retrievern hade det passande namnet Penny och var en nyfiken och älskad familjemed­lem.
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON Flatcoated retrievern hade det passande namnet Penny och var en nyfiken och älskad familjemed­lem.
 ?? ?? Mikael Strömsten hittade antika mynt vid Ormstaån.
Mikael Strömsten hittade antika mynt vid Ormstaån.
 ?? FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON ??
FOTO: LOUISE KRISTOFFER­SSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden