Mitt i Vaxholm

Flaggtillv­erkare har bråda tider efter inträdet i Nato

Varvar båtvimplar med känsliga uppdrag ◗ Först Ukraina-invasionen. Sedan Nato. På Flagghuset Europa i Åkersberga speglas världspoli­tiken. Men mycket är fredligare än så.

- ÅKERSBERGA Fredrik Sjöquist

Alla anställda har säkerhetsk­rav.

– Det var styvt under en tvåveckors period, då jobbade vi på, säger Stig Kvarnryd som driver Flagghuset Europa i Åkersberga.

På irman, med anor från slutet av 1800-talet, har det i dagarna tryckts och sytts Natoflaggo­r som aldrig förr.

Från de minsta bordsflagg­orna till de allra största, mer än fyra meter långa.

Normalt brukar Flagghuset lagerhålla något tiotal exemplar av varje flagga. Men när Ungern, som sista Natoland, röstade ja till Sveriges medlemsska­p 26 februari gick korken ur.

Hundratals flaggor

Plötsligt skulle alla ha Natoflaggo­r – myndighete­r, kommuner och till och med en och annan privatpers­on.

– Totalt har det blivit 400-500 Natoflaggo­r, varav 300 bordsflagg­or, berättar Stig Kvarnryd, som förutom vd-rollen också är den som trycker flaggorna i det nio personer starka företaget.

– Men nu är Nato passerat för min del. Tove har lite kvar att sy.

På ett stort bord ligger tryckta tyger som skärs upp. Det största tyg företaget trycker på är sex meter långt och uppemot två meter brett, berättar Stig.

Behöver man större flaggor än så får man skarva.

Just nu pysslar sömmerskan Tove Lycke med halvstor flagga.

– Det är en fasadflagg­a eller en fordonsfla­gga. Man sätter dem i en antenn eller liknande på militärfor­don, berättar Stig.

Några varianter på just Natoflagga­n inns inte Det är alltid samma blå, men hur den upplevs varierar beroende bland annat på vad slags tyg man trycker på.

Särskilda proportion­er

Varje flagga har också sina särskilda proportion­er när det gäller bredd och längd. Inte så noga om man gör en liten bordsflagg­a, desto viktigare i större format.

– Svenska flaggan har proportion­erna 5:8 och USA:s har 1:2. Många länder, exempelvis Frankrike och Tyskland har 2:3.

Varför flaggar man?

– Nationsfla­ggan är ju nationens logotype. Man flaggar i glädje och i sorg och vid högtider. Det är en budbärare.

I sitt jobb har Stig ibland kontakt med andra specialist­er, exempelvis statsheral­dikern (tidigare kallad riksherald­iker), en tjänst vid Riksarkive­t som bland annat hanterar statliga vapen och märken.

– Vi hade kontakt nyligen, avslöjar Stig, men kan inte säga mer på grund av sekretess.

Faktum är att han som flaggmakar­e i bland får ta del av hemlighete­r. Inför ett känsligt statsbesök kan han exempelvis få en flaggbestä­llning långt innan besöket är officiellt.

Eller så kan det var ett företag som inte vill skylta med att man förbereder en reklamkamp­anj eller liknande.

– Alla anställda har säkerhetsk­rav, säger Stig.

Fast just nu är det åter på väg att bli vardag på Flagghuset. Man fyller på lagret och så trycker man upp lite fredligare flaggor inför den kommande sommarsäso­ngen

– Det är båtvimpelt­ryck och flagg- och vimpelspel till sommargato­r.

 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Tove Lycke och Stig Kvarnryd håller upp en av de större flaggorna de sytt. Sedan Natointräd­et har de haft bråda dagar.
FOTO: JOHANNES ÄNG Tove Lycke och Stig Kvarnryd håller upp en av de större flaggorna de sytt. Sedan Natointräd­et har de haft bråda dagar.
 ?? FOTO: JOHANNES ÄNG ?? Stig Kvarnryd.
FOTO: JOHANNES ÄNG Stig Kvarnryd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden