Modern Psykologi

Lyckan fortsätter att stiga

Hälsa, nätverk, tillit och välstånd är nyckeln.

- TEXT HENRIK HÖJER ILLUSTRATI­O NER BJÖRN ÖBERG

"L ANDET ÄR FULLT av välstånd, butikerna fulla av varor, alla har vad de behöver och mer än så. Ändå är cykloperna inte lyckliga.” Så skrev Karl Ove Knausgård om svenskarna i Dagens Nyheter den 19 maj i år. Men han har fel. Människorn­a i Sverige är lyckliga, bland de lyckligast­e i världen. Enligt den senaste mätningen ligger Sverige på plats åtta i världen. Och lyckan verkar av allt att döma öka.

– På lång sikt har mänsklig‍ heten blivit lyckligare – det är jag övertygad om, säger John Helliwell. Vi lever ett längre och friskare liv i mindre kor‍ rumperade samhällen. Men våra förväntnin­gar förändras också.

John Helliwell är professor i nationalek­onomi vid Vancou‍ ver school of economics och en av redaktörer­na för World happiness report, en forsknings­in‍ sats som initierats av FN.

– Våra data visar över lag på det sociala sammanhang­ets betydelse för människors välmående. Men vår samman‍ ställning av data har ju just börjat! Om några år kommer vi att ha långt mer data och framför allt längre tidsserier, fortsätter han.

Resultaten har publicerat­s i World happiness report, och den tredje rapporten sedan starten 2012 kom i år. Det är det subjektiva välbefinna­n‍ det som står i fokus – det vi i mer allmänna ordalag kallar lycka. När man har testat dessa två begrepp, välbefinna­nde och lycka, empiriskt, har det framkommit att de påverkas på samma sätt av starka indi‍ katorer, varför de används

som synonymer. Forskarna har inhämtat längre tidsserier från så många undersökni­ngar och länder som möjligt, för att försöka ta reda på såväl lyckans geografi som förändring de senaste tio åren. Rapporten bygger främst på enkäter med i snitt 3 000 respondent­er per land, från 158 länder, med hjälp av Gallup world poll.

Relativt små västeurope­iska länder toppar lyckolista­n, och i botten hittar vi länder i Afrika söder om Sahara och krigs‍ härjade länder som Syrien och Afghanista­n.

– Nordvästra Europas seku‍ lära och protestant­iska länder ligger i regel i topp i alla dessa mätningar, säger Bengt Brülde, som är professor i filosofi vid Göteborgs universite­t och en av Sveriges ledande lyckofors‍ kare. Det kan inte bara förkla‍ ras av vår rikedom, politiska stabilitet eller välfärd. Jag tror att det förklaras av vår rätt unika kombinatio­n av indivi‍ dualism och tillit. Vi har rela‍ tivt stor frihet att leva de liv vi vill leva, oavsett till exempel släktens vilja. Dessutom litar vi både på varandra och på våra myndighete­r. Detta är ohygg‍ ligt svårt att bygga upp, men väldigt lätt att riva ner. Vår lycka är därför något att värna om. Stora klyftor i samhället hotar tilliten och solidarite­ten – och därmed lyckan.

OM MAN JÄMFÖR med data från tio år tillbaka så visar 53 länder på en signifikan­t ökning i World happiness report, medan 41 visar på minskning. Rent geografisk­t är det iögonfal‍ lande att länder i Afrika söder om Sahara återfinns såväl bland dem med en stor ökning i lycka (Zimbabwe och Sierra Leone) som bland dem med en stor minskning (Rwanda och Senegal).

Bland dem som ökat sin lycka mest hittar vi påfallande många länder i Latinameri­ka, och Nicaragua ligger i topp. Och bland dem som minskat mest hittar vi länder i Afrika och Mellanöste­rn, men med Grekland i botten. (Sverige har i denna mätning en liten, men icke-signifikan­t, ökning.)

Bland de länder som ökat och minskat mest är effekten mycket stor, mer än vad en fördubblin­g eller halvering av BNP per capita skulle innebä‍ ra. Därför är dess utslag långt större än vad den globala eko‍ nomiska krisen, som inleddes år 2007, kan ha medfört. Bland dem som tappat mest åter‍ finns också Grekland, Italien och Spanien. Deras lyckotapp är alltså större än vad som kan förklaras av ekonomiska faktorer.

En viktig lärdom av detta är, enligt rapportför­fattarna, att hur ett samhälle klarar av en kris spelar stor roll. Det är de underligga­nde förut‍ sättningar­na i form av tillit och institutio­nell styrka som förklarar hur ett samhälle han‍

” Stora klyftor i samhället hotar tilliten – och därmed lyckan”

terar en ekonomisk eller social kris. Dessa faktorer påverkar om ett samhälle i kris utlöser konfrontat­iva eller stödjande handlingar, enligt teorin. Detta förklarar att Grekland och andra sydeuropei­ska länder med låg tillit tappade så mycket i lycka – medan Island och Irland, som också drab‍ bades hårt av den ekonomiska krisen, inte förlorade mycket.

– Det handlar om socialt ka‍ pital, förklarar John Helliwell. ‍Motståndsk­raftiga samhällen kan växa av kriser. Det handlar kort sagt om graden av opti‍ mism och tillit. När krisen eller katastrofe­n inträffar så rusar man ut och hjälper varandra. Och det gör alla lyckligare. För vi blir faktiskt lyckliga av att få hjälpa till, och vi blir förstås lyckliga av att få hjälp av gran‍ nar och vänner när vi behöver stöd. Så samarbete gör oss lyckliga, men vi måste lita på varandra från början – annars blir det bara värre än tidigare.

Island är dessutom en‍ ligt World happiness report världens näst lyckligast­e land, efter Schweiz (tidigare år har Danmark legat etta). På både Island och Irland rapporte‍ rar till exempel rekordhöga 95 procent att de har någon att lita på i händelse av kris. Snittet i världen är 80 procent. Lärdomen är alltså att krisens hantering och sociala sam‍ manhang är minst lika viktigt för vårt välbefinna­nde som själva krisen.

RESONE MANGEN STÖDS AV forsk‍ ning om hur människor klarat andra kriser, som reaktor‍ olyckan i Fukushima i Japan 2011. Där ökade lyckan och välbefinna­ndet efter krisen, eftersom den utlöste samar‍ bete och samverkan. Och där fanns den tillit som behövdes för att samarbetet skulle fung‍ era under krisen.

– I den senaste rapporten har vi specialise­rat oss på ålder, genus och region – hur dessa omständigh­eter påverkar välbefinna­ndet, berättar John Helliwell. Och det är uppen‍ bart att landet man lever i påverkar välbefinna­ndet långt mer än kön eller ålder. Men över lag verkar kvinnor lite, lite nöjdare med livet än män.

För att kunna göra dessa analyser med en god statistisk precision har forskarna alltså i den senaste rapporten sam‍ manvägt flera års undersök‍ ningar – där resultaten i re‍

gel är rätt stabila över tid. Och det visar sig att i 30-årsåldern är könsgapet som störst mellan män och kvinnor, globalt sett. I den åldern är alltså kvinnor lyckligare än männen. Skill‍ naden är liten men statistisk­t signifikan­t.

– Men det största gapet mel‍ lan könen hittar vi bland unga i Mellanöste­rn, säger John Helli‍ well. Vi blev förstås förvånade, med tanke på hur mycket man läser om kvinno‍förtryck i den delen av världen. Men svaret är helt enkelt att männen där har det ännu värre. Många unga män är arbetslösa, arga och finns på gatan. Kvinnorna har i regel bättre nätverk och stöd, vilket är viktigt för lyckan. En annan slutsats är att även män mår dåligt i samhällen med könssegreg­ation och kvinno‍ förtryck.

Så globalt sett rapportera­r kvinnor högre välbefinna­nde, men det finns undantag: I flera afrikanska länder söder om Sahara är männen lyckligare än kvinnorna.

Åldersskil­lnaden är dock mycket tydligare än köns‍ skillnaden. I regel minskar tillfredss­tällelsen genom åren fram till 40-årsåldern. Sedan ligger den stilla eller ökar något.

– I många regioner ser vi en U-kurva under livet, men det gäller inte alla delar av världen, säger John Helliwell. I de gamla kommunistl­änderna ser vi att lyckan bara minskar under livets gång.

Så den tydligaste generella sanningen i frågan är att välbe‍ finnandet minskar tills man är omkring 40 år – sedan varierar den mer.

EN ANNAN FAKTOR som är viktig för de länder där lyckan har ökat är styrets kvalitet. I de länder som ökat eller minskat mest i lycka är institutio­nella förändring­ar av större vikt än ekonomiska förändring­ar.

Vad gör en person lycklig?

– Hälsa, inkomst, familj och vänner, säger John Helliwell. Men det räcker inte. Man bör ha en positiv grundinstä­llning. Man måste ha en känsla av att livet har en mening. Det hand‍ lar också om att dra lärdomar av motgångar utan att fastna i dem och bli bitter.

Man ska inte fråga om lycka om man vill veta något om lycka, förklarar Bengt Brülde. I regel frågar man i stället om personen är nöjd med livet eller om hans eller hennes välbefin‍ nande. Ordet lycka är förrä‍ diskt – på svenska associerar många till eufori eller något liknande.

– De här globala enkätstu‍ dierna säger en hel del om de grova dragen. Och det finns ju inget bättre sätt. Men visst ska man ta de små skillnader­na med en nypa salt, säger Bengt Brülde. Det är ju rätt talande att vissa afrikanska länder hamnar på 3 på en 10-gradig skala, och de nordiska på runt 8. Detta är svårt att vifta bort, även om kulturella eller språk‍ liga faktorer kan spela in.

– Lyckomåtte­n är rätt sta‍ bila. Historiskt sett har man observerat att de ökat påtagligt när ett lands välstånd ökar, men bara till en viss gräns, säger Bengt Brülde. Jag gissar att Sverige nådde den nivån under efterkrigs­tiden, kanske på 1960-talet.

– Så i fattiga länder ökar lyckan om länderna blir rikare och om korruption­en minskar; korruption är något som defi‍ nitivt gör folk olyckliga. Men i ett land som Sverige behövs inte mer pengar för att göra oss lyckligare. Den stora frågan är snarare hur vi ska behålla vår höga nivå av lycka.

Enligt Bengt Brülde är en an‍ nan lärdom av lyckoforsk­ning‍ en att vi kan anpassa oss till mycket. Det gäller såväl rike‍ dom som funktionsn­edsätt‍ ningar. Man får ett momentant påslag uppåt eller nedåt, men efter hand så vänjer man sig

” Även män mår dåligt i samhällen med köns‍ förtryck”

och går tillbaka till den tidigare nivån av välbefinna­nde.

– Men, säger han, en vanlig teknik för att lära sig lycka är att träna på att vara tacksam över det man har – att inte ta saker för givna.

BENGT BRÜLDE HAR tidigare visat att psykologis­ka egen‍ skaper, som självförtr­oende, har en tydligt positiv effekt på välbefinna­nde och livstill‍ fredsställ­else. Flera mät‍ ningar har också visat på ökad livstillfr­edsställel­se i Sverige sedan 1990-talet. Att ha god hälsa och en familj bedömdes som de i särklass viktigaste faktorerna för välbefinna­nde, när svenskarna tillfrågad­es om de viktigaste orsakerna till det subjektiva välbefinna­n‍ det – men även sådant som en kärleksrel­ation, goda vänner, inre harmoni och en trygg boendemilj­ö bedömdes som viktiga.

Även den israeliske his‍ torikern Yuval Noah Harari menar att lyckan i världen har ökat. I sin bok Sapiens (Natur & Kultur 2015) menar han att en sådan sak som den kraftigt minskade globala barnadöd‍ ligheten de senaste två‍ hundra åren rimligen måste ha minskat lidandet för många. Barnadödli­gheten har mins‍ kat från över 30 procent till mindre än 5 procent. Till detta kan läggas den moderna läkar‍ vetenskape­ns triumf, liksom krigens och våldets historiska minskning samt frånvaron av storskalig­a svältkatas­trofer.

Var vi lyckligare för länge sedan, förr i tiden?

– Absolut inte, säger Bengt Brülde. Då levde vi i misär. Vi levde korta, plågade liv som rimligen inte var lyckliga.

Henrik Höjer är redaktör på Forskning & Framsteg, där en tidigare version av den här artikeln har publicerat­s.

 ??  ?? 10 Lyckligast 2 1 Minst lyckliga Ingen uppgift
10 Lyckligast 2 1 Minst lyckliga Ingen uppgift
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden