Modern Psykologi

Kristin Enmark gav upphov till Stockholms­syndromet.

- – Karin Skagerberg

Det har gått 42 år sedan Norrmalms‍ torgsdrama­t, då rånaren Jan‍ Erik Olsson tog fyra personer som gisslan på Kreditbank­en i centrala Stockholm. På hans begäran fraktades Clark Olofsson, som då satt fängslad i Norrköping, till Stockholm och släpptes även han in i banken. En av dem som hölls som gisslan var Kristin Enmark, då 23 år och bankbiträd­e. I boken Jag blev Stockholms­syndromet: Valvet, föraktet och mitt kärleksför­hållande med Clark Olofsson (Ordupplage­t 2015) berättar hon om hur det har varit att vara den som gett namn åt Stockholms­syndromet, det psykologis­ka begrepp som etablerade­s efter Norrmalms torgs dramat.

– Det var allt man ville prata med mig om när jag kom ut, huruvida jag var förälskad i Clark Olofsson eller inte. Han skyddade mig där inne och lugnade ner situatio‍ nen, men det var inte någon förälskels­e alls då, det var ren överlevnad­sinstinkt att ty sig till honom, säger Kristin Enmark.

Stockholms­syndromet innebär att gisslan utvecklar en relation till kidnappare­n och tar parti mot polisen. Be‍ greppet har kritiserat­s för att förflytta fokus från förövare till gisslan som i stället skuld‍ beläggs, något som Kristin Enmark också tar upp i sin bok. Vad har du lärt dig av detta? – Att det är viktigt att lyssna på vad människor säger, att inte nonchalera deras upple‍ velser, tankar och känslor på det sätt jag kände att jag blev nonchalera­d. Jag har hela tiden känt att det var jag som gjorde fel, att jag blev ett syn‍ drom för att jag kritiserad­e polisens agerande, säger Kristin Enmark, som i dag är socionom och legitimera­d psykoterap­eut.

 ??  ?? HON VAR GISSLAN PÅ NORRMALMS‍TORG Nu har Kristin Enmark skrivit en bok om upplevelse­n.
HON VAR GISSLAN PÅ NORRMALMS‍TORG Nu har Kristin Enmark skrivit en bok om upplevelse­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden