Modern Psykologi

Kontroller­ande partner.

Så lämnar du en kontroller­ande partner.

- TEXT JENNIE AQUILONIUS

Alina vet inte rik‍ tigt när hon blev isolerad. Plötsligt umgås hon bara med Martin. Det har blivit så jobbigt att träffa folk. Martin beter sig märkligt tillsamman­s med andra, det uppstår konstiga situatione­r, blir obehagligt. Han säger också att vännerna snackar skit och att familjen inte bryr sig om henne.

– I början frågade jag honom om vem som sagt vad och om de verkligen hade sagt så. Men när man får höra något varje dag så börjar man till slut tro på det, säger Alina.

De träffas på en fest. Hon är 20 år och inte ens intres‍ serad av honom. Men Martin pratar in sig och på något sätt slutar det med att han sover över hos henne. Så börjar han ringa. Ska alltid hjälpa till med saker, skjutsa, ge presenter, komma över och se en film. Alina vet inte riktigt hur de blir till‍sammans eller hur det kommer sig att Martin flyttar in hos henne.

– Han var bra på att prata och manipulera. Han fick mig bland annat att gå med på en regel om att vi skulle hålla våra problem för oss själva och säga till andra att allt var bra mel‍ lan oss.

MARTIN ÄR SVARTSJUK och anklagar ofta Alina för att ha haft sex med andra män. Han får plötsliga raseriutbr­ott som skrämmer henne. Snart går livet ut på att inte göra honom arg och Alina tappar kontak‍ ten med familj och vänner.

– Jag blev av med jobbet eftersom chefen tyckte att jag var för stirrig och nervös. Martin fick mig också att ta lån som jag inte kunde betala tillbaka och till sist hade jag inte råd med hyran.

Alina mår så dåligt att hon försöker ta livet av sig. Hon tar sig högst upp på en byggnad, berusad av alkohol, och tänker hoppa. Martin sms:ar och ringer och får till slut Alina att tala om var hon är och hämtar henne. Strax efter åker hon in på psyket. Där skär hon sig i armarna för att de ska låta henne stanna en vecka till.

ALINAS BERÄTTELSE ÄR inte unik. Psykologen Lisa Aronson Fontes vid University of Mas‍ sachusetts Amherst, i USA, har skrivit boken Invisible chains: Overcoming coercive control in your intimate relationsh­ip (Guilford press 2015). Hon sä‍ ger att kontroller­ande personer ofta är romantiska, charmiga och hjälpsamma i början.

– Den som blir uppvaktad kan känna sig smickrad över att den nya partnern vill vara tillsamman­s hela tiden och gör anspråk på en som ”sin”, säger Lisa Aronson Fontes.

Den som blir uppvaktad kan känna sig smickrad över att den nya partnern vill vara tillsamman­s hela tiden

Begreppet coercive control, ungefär tvingande kontroll, myntades 2007 av den ameri‍ kanska sociologen Evan Stark. Det beskriver en strategi som vissa personer använder för att dominera och trycka ner sin partner. Där ingår bland annat isolering, psykisk misshandel, sexuellt tvång, begränsnin­gar, stalkning, hot och straff.

ENLIGT LISA ARONSON Fontes blir den som utsätts ofta alltmer isolerad från omvärlden efter‍ som den nya relationen tar så mycket tid. Om hen vill träffa vänner sätter sig partnern på tvären eller bråkar. Ständig kritik får offrets självkänsl­a att sjunka. Den kontrolle‍ rande personen är ofta mycket svartsjuk och låter den käns‍ lan begränsa sin livskamrat­s liv. Den kan skaffa sig tillgång till mejlkonton och telefon, spåra sin partner med GPS, sätta upp kameror i hemmet och använda våld.

– Den som utsätts anklagar ofta sig själv för problemen i relationen. Vanliga reaktioner är ångest, social fobi, panikat‍ tacker och kon centration­ssvå‍ righeter, säger Lisa Aronson Fontes.

Hon berättar att den kon‍ trollerand­e personen intalar både sig själv och sin partner att kontrollen sker för part‍ nerns skull eller att det är partners fel. En man har blivit sårad tidigare och därför mås‍ te flickvänne­n svara på sms varje timme. Hon provocerar honom och därför blir han arg.

Coercive control förekom‍ mer i såväl heterosexu­ella som samkönade relationer. Kvinnor kan kontroller­a män, men det är mindre vanligt än motsatsen, enligt Lisa Aron‍ son Fontes.

– Det finns flera förklaring­ar till beteendet. Den som kon‍ trollerar kan vara svag, gilla känslan av makt, tycka att den har rätt att styra över sin partner, agera i linje med köns‍ roller eller själv lida av ångest. Många har egna problem med psy‍ kisk ohälsa, ofta efter ett trauma, eller missbrukar droger.

Enligt Lisa Aronson Fontes har vi lärt oss att det här är kärlek. Män får lära sig att svartsjuka är ett tecken på kärlek. Kvinnor får lära sig att de ska ägna sina liv helt åt sin partner och att de kan förändra män genom att älska dem tillräckli­gt mycket.

– Vi måste lära pojkar att behandla andra med vänlig‍ het och respekt snarare än att använda våld och kontroll. Ge dem verktyg för att hantera besvikelse­r och uppbrott. Vi måste förmedla att kärlek inte ursäktar allt, säger Lisa Aron‍ son Fontes.

ALINA MÅR I dag, tio år senare, bra. Tiden med Martin känns mest som en grå dimma. Efter 1,5 år polisanmäl­de hon honom. De kom hem från en fest, och Martin var galen av svartsjuka och misshandla­de henne i sex timmar. Efteråt ringde hon sin svärmor som sa att Alina måste göra en polis‍ anmälan.

– Hennes stöd gav mig kraft. Att till och med hans mamma var på min sida. Jag ringde en av de få kompisar som jag fortfarand­e hade kontakt med och vi åkte till sjukhuset för att fota skador‍ na, berättar Alina.

Martin dömdes till tio månaders fängelse och skadestånd för grov kvinno‍ fridskränk­ning.

Både Alina och Lisa Aron‍ son Fontes ger samma råd till omgivninge­n: Låt inte din vän eller släkting bli isolerad.

– Håll kontakten, även om du känner att du inte kan göra så mycket. Då har personen någon att ringa när den väl har bestämt sig för att lämna, säger Alina.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden