Modern Psykologi

Dottern har brutit kontakten

-

Huroch vad ska jag göra för att få tillbaka min dotter som nu är gift och har egna barn, men under sju år inte velat ha någon kontakt med sina föräldrar?

Vivet inte vad som orsakat detta mer än att det förekom hårda ord från oss båda ien diskussion för sju år sen. Jag har skickat brev på brev där jag om och om igen bett om ursäkt om jag gjort något fel. Jag har ringt men hon vill inte veta av mig och min make. Vad ska jag göra? Jag saknar henne enormt mycket.

Du befinner dig i en fruktansvä­rt svår situa‍ tion, och jag kan leva mig in i hur maktlös och utlämnad du känner dig. Det jag i första hand skulle råda dig till har du också redan gjort, nämligen skrivit brev och försökt be om ursäkt och ställa till rätta.

Vad jag därför kan föreslå är att du själv går på djupet och försöker förstå mekanismer­na bakom det som har hänt. Ett sätt att göra detta är att själv gå i psykoterap­i. Alla vi människor ser det som händer oss främst utifrån vår egen synvinkel. I samtal med en annan, professio‍ nell, människa ökar chanserna att du också kan se saken ur din dotters synvinkel. Dessutom ger du dig själv chansen att orka härda ut och värdesätta ditt liv trots din stora sorg.

Mitt råd är alltså att du i detta läge satsar på att stärka dig själv. Men jag vill också ge dig en reflektion över det du skriver, som kanske kan vara ledtrådar till hur ni har hamnat i denna relationsm­ässiga återvändsg­ränd.

Först och främst så förstår jag det som att du verkli‍ gen inte förstår vad du har gjort för att förtjäna detta, utöver det där enda bråket för sju år sedan. Även jag tycker att det låter orimligt att bryta kontakten med sin förälder efter ett enda bråk. Men jag kan också se att det nog skulle kännas kränkande att bli kontaktad av sin mamma som vill ”be om ursäkt om hon har gjort något fel”. En ursäkt för något som man inte vet om man gjort är ju faktiskt inte så mycket värd och ursäkten blir bara som något slags genväg förbi de verkliga problemen. Den kan kanske till och med upplevas som lite hånfull, som att mamman förnekar att hon har betett sig illa och ber om ursäkt främst för att inte själv bli lidande. Självklart förstår jag att det inte är så du menar, men som sagt – saker kan upplevas väldigt olika sett ur olika synvinklar.

Jag tror alltså att du har väldigt mycket att vinna på att försöka klura ut någonting som din dotter kan ha upplevt som negativt i er kontakt redan innan bråket. Det skulle visa henne att du verkligen har ansträngt dig, och att du verkligen bryr dig. Jenny Klefbom, legitimera­d psykolog/ Psykologig­uiden.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden